ANDRIĆGRAD: U subotu predavanje o islamizaciji kao istorijskom fenomenu

0 368

Istoričar Salih Selimović održaće predavanje pod nazivom „Islamizacija na našim prostorima kao istorijski fenomen“ u subotu, 21. septembra, u Andrićevom institutu u Andrićgradu. Predavanje počinje u 19 časova a održava se u okviru ciklusa predavanja „Srpski 20. vek“

Foto: Promo
Foto: Promo

Salih Selimović je istoričar, profesor i publicista iz Sjenice. Poznat je po istraživanjima u oblastima istorija islamizacije jugoslovenskih prostora, demografija i migracije stanovništva. Profesor Selimović vrstan je poznavalac tema vezanih za srpsko-muslimanske odnose i probleme koji su se „provlačili“ kroz našu, ne mnogo srećnu, balkansku prošlost. Autor je vrednih knjiga, na desetine studija, naučnih radova o poreklu i istoriji Srba muslimanske veroispovesti. Dobitnik je Vukove nagrade za 2013. godinu.

Posebnu pažnju je posvećivao fenomenu islamizacije, poreklu, hrišćanskim tradicijma kod muslimana, migracionim i demografskim procesima u Raškoj oblasti i celoj Staroj Raškoj. Svojim radovima i intervjuima nastoji da široj javnosti prezentuje mnoge prećutkivane i ili tabu teme, posebno one koje se odnose na proces islamizacije, poreklo i hrišćanske tradicije kod naših muslimana.

Radio je kao nastavnik i direktor osnovne škole u Kladnici (opština Sjenica). Obavljao je i funkciju sekretara
SIZ-a i Fonda za osnovno obrazovanje u Sjenici. Sa porodicom živi i stvara u Sjenici. Rođen je 1944. godine u Tešnju. Osnovnu školu i gimnaziju je završio u rodnom gradu. Studije istorije i geografije je završio u Sarajevu.  U javnim nastupima se jasno izjašnjava kao Srbin muslimanske vere i navodi da su njegovi preci Srbi Vujovići primili su islam 1650. godine u Hercegovini.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena