За прво дете 300.000 динара

Председник Србије Александар Вучић најавио је бројне демографске мере да циљем подизања наталитета.

– Данас говоримо о неколико важних тема. Почећу са једном која је најважнија. Реч је о новим демографским мерама и да вас упознам са тим шта је то што радимо да бисмо подигли наталитет у Србији. Оно што смо договарали са министром Дмитровићем и целом Владом, имајући у виду да нестајемо као нација, да подаци говоре да је стопа родности мало више од 1,5, а за просту репродукцију нам треба 2,15. Ми смо све старији и наш економски напредак у будућности ће зависити од тога колико ћемо успети да демографским мерама обезбедимо напредак наше нације.

– Желим да кажем да ћемо ми од 1. јануара за свако прво дете уплаћивати 300 000 динара, желимо да подстакнемо мајке и породице на рађање. Што се тиче другог и трећег детета, биће значајно увећано и за друго дете, јер је друго дете прекретница код мајки, али и код очева. Посебно ћемо да водимо рачуна о рађању другог детета, али те ће мере значајно бити појачане.

– Донели смо одлуку да идемо на измену закона о породици. Пошто данас нам мајке рађају прво дете у 30. години. Покушаћемо да мотивишемо студенте, и даме и мушкарце да не беже од рађања деце и за студенте доносимо меру да уколико девојка затрудни и роди дете, да за њу не важе испитни рокови, исто тако и за мушкарца. Одредићемо за факултете да морају да их заврше до 26. године, а за Медицински факултет до 28. године.

Председник је рекао да за њих неће важити обнова године.

– Најважнија мера о којој разговарамо су станови и огромна помоћ, учешће које ће држава бесповратно да да за младе парове, али ће право својине ићи на мајку.

Председник је рекао да ће то бити 10 до 20 хиљада евра директног поклона и то ће бити директна мотивација да се што пре изађе из родитељске куће.

– То ће много значити младим паровима који желе да заснују породице. Када добијете 20.000 евра то много значи. И да бисмо спречили различите врсте злоупотреба, сва права ћемо везивати за мајку.

– Сматрамо да су ово веома важни задаци пред нама. Само мера за прворођено дете, ово повећање са 100 на 300 хиљада динара је 50 милиона евра више за то.

Александар Вучићдемографијанаталитет
Comments (0)
Add Comment