Влада Републике Српске преузима све трошкове породиљског боловања

Влада Републике Српске ће од идуће године финансирати 100 одсто породиљског боловања, чиме ће послодавци бити у потпуности растерећени. Изменом и допуном Закона о дечијој заштити желимо унапредити пронаталитетни карактер, односно стимулисати рађање деце, каже министар Ален Шеранић.

“То је мера коју Влада РС сходно потпису Меморандума о послодавцима реализује. Ми смо прошле године усвојили меру која се односила на 80 одсто поврата за породиљско боловање, а ове године је предвиђена измена и допуна Закона о дечијој заштити у којој ћемо 100 одсто да враћамо тај износ и то је мера у којој Влада са послодавцима размишља о аспектима демогрфске политике”, рекао је Шеранић.

Послодавци се годинама жале како не могу да “финансирају наталитет Републике Српске” и да то треба да ради држава. Сада када их само неколико месеци дели од тога, нова законска решења прихватају раширених руку.

“У сваком случају ће бити помоћ послодавцима, поготово оним који запошљавају већински женску радну снагу, али то је нешто што је сасвим нормално и оправдано. Не може се терет наталитета пребацивати на раднике у реалном сектору, поготово на оне гране које запошљавају женску радну снагу. У сваком случају то је један од добрих потеза Владе који мора дати неке резултате”, истиче Драгутин Шкребић, из Уније удружења послодаваца.

Трудничко боловање више неће бити препрека за пријављивање радница, надају се из Удружења “Четири плус”. Јован Радовановић каже да све што може охрабрити младе људе на проширење породице и останак на овим просторима је добродошло.

“То је требало и пре 10-15 година урадити, јер доста младих брачних парова није се усуђивало, односно поједине жене се нису усуђивале да затрудне, јер чим затрудне добију отказ”, рекао је Радовановић.

Ово су само неке од мера за стимулисање рађања деце. Република Српска ће ускоро добити и први Закон о лечењу неплодности поступцима биомедицински потпомогнуте оплодње у коме ће, између осталог, бити уведено и то да лечење неплодности може искоритстити и жена која је пунолетна, пословно способна, а није удата.

Извор: АТВ

наталитетподстицаји рађањурађањеРепублика Српска
Comments (0)
Add Comment