УЖИЦЕ: Поносна картица за мајке са троје и више деце

Ужички градоначелник Тихомир Петковић и председник Покрета за децу „Три плус“ Владица Гавриловић потписали су уговор о пословно техничкој сарадњи. Уговор се односи на израду „Поносних картица – Цена минус за 3+“ које ће добити мајке који имају троје и више деце, а од којих је бар једно малолетно, и који ће са тим картицама остваривати попусте у одређеним објектима код плаћања добара и услуга. Тако је Ужице, после Чачка, постало други град у Србији који на овај начин пружа помоћ породицама са троје и више деце и укључило се у борбу за већи наталитет наводи се на сајту града Ужица.

Извор: uzice.rs Фото: Није наведено у извору

Тихомир Петковић рекао је да су демографска питања и политика први на листи приоритета градског руководства, што је истовремено и приоритет у целој држави. Он је идеју која је потекла од председник Покрета за децу „Три плус“ оценио као сјајну ствар и зато се Ужице одмах укључило у акцију:

„Желимо да око хиљаду породица у Ужицу које имају троје и више деце, поред економске помоћи, буду и пример свим оним породицама које размишљају о трећем детету.“ – рекао је градоначелник и додао да се велики број фирми из Ужица и оних које имају испоставе овде већ укључио. Најавио је да ће акцији приступити и градска предузећа и установе: „Кад се укључе сва наша предузећа и установе, корисници картица моћи ће да остваре значајне попусте у јавном превозу, код плаћања услуга базена, клизалишта, библиотеке, музеја, позоришта, јавних паркинга.

Сигурно је да ћемо временом мењати и унапређивати акцију, проширивати број учесника овог пројекта, али оно што је најважније је то да смо данас кренули у све то.“

Петковић је навео да је ово само једна од мера социјалне политике коју град спроводи у овој области и подсетио да Ужице даје једнократне помоћи незапосленим мајкама, суфинансира вантелесну оплодњу.

Владица Гавриловић, председник Покрета „3+“ нагласио је да је приоритет да се сви сегменти друштва укључе у ову акцију како би Србија имала светлију будућност у наредним вековима. Као главни аргумент за „Поносне картице – Цена минус за 3+“ Гавриловић је изнео податак да у Србији има само 7,8% породица које имају троје и више деце, а да је потребно да тај проценат буде око 45 одсто како би се спречила „бела куга“. „Ово је један од пројеката који ће помоћи у томе јер ће финансијска подршка бити видљива и у великој мери олакшати буџете ових породица.“

Зоран Миловановић, координатор акције и председник Удружења „Родитељ“ рекао је да се тренутно 66 привредника прикључило акцији, а да је у припреми двадесетак нових уговора са фирмама које ће давати попусте. Он је позвао мајке да у уторак, 10. априла, од 12 часова, дођу у хол Народног позоришта где ће добити своје картице. Од докумената, потребна је само лична карта и изјава која ће се попунити у Позоришту.

Прва картица уручена је Бранки Иркић која има осморо деце. Она је изразила захвалност граду и Покрету што су препознали и омогућили породицама са више деце могу лакше и лепше да им омогуће детињство:

„Ово је својеврсна потврда да оно што ми мајке радимо јесте добро.“ рекла је Иркићева.

3+natalitetponosna karticaUziceЈединство Путеви УжиценаталитетУжице
Comments (0)
Add Comment