У Старом Броду сутра обележавање 79 година од страшног злочина над Србима

У Старом Броду код Вишеграда сутра ће бити обележено 79 година од злочина над више од 6.000 Срба Сарајевско-романијске регије, које су убиле усташе Јуре Францетића.
Фото: Дрина Инфо
Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић истакао је да се овај тешки злочин над српским народом никада не сме заборавити.

– Сваке године ћемо обележавати овај догађај и стално да понављамо да су овај злочин починиле регуларне јединице Независне Државе Хрватске у чијем саставу су били Хрвати и муслимани, како ни злочинце не би заборавили – рекао је Милуновић.

Он је нагласио су овом страшном злочину над православним становништвом људи убијани само зато што су били Срби.

Усташке јединице, предвођене Јуром Францетићем, покренуле су у пролеће 1942. године офанзиву са намером да протерају и побију српско становништво из источног дела БиХ да би оствариле свој циљ – границу НДХ на Дрини.

Офанзива је почела у марту и кретала се према Дрини, потискујући испред себе десетине хиљада избеглица.

Прелаз у Србију у Вишеграду су блокирали Италијани, па је један број људи кренуо према Старом Броду и Милошевићима, по тешком терену и изложен нападима усташа и муслиманске „Ханџар дивизије“.

Покољ у Старом Броду и Милошевићима догодио се у пролеће 1942. године, углавном на обали ријеке Дрине, у местима Стари Брод и Милошевићи, данашњој општини Вишеград.

Усташе су у том покољу убиле више од 6.000 ненаоружаних Срба, искључиво цивила. Један број људи утопио се у Дрини бежећи од усташа. Најмасовније убијање људи извршено је 22. марта 1942. године, али су убијања трајала до почетка маја те године.

Извор: РТРС

ВишеградДринаДруги светски ратЗлочинМилошевићиПодрињеСтари Бродусташе
Comments (0)
Add Comment