Туристичка понуда западне Србије представљена у Црној Гори

Нетакнута природа, културно-историјско наслеђе, традиционално гостопримство и бројне манифестације очекују  посетиоце регије западне Србије. То је поручено на прес конференцији у Подгорици коју је организовала Туристичка организација регије Западна Србија поводом представљања понуде за овогодишњу летњу сезону.

Фото: PR pres servis

Синиша Спасојевић испред Туристичке организације регије Западна Србија рекао је да је ова регија после Београда најпосећенија.

“Промотивну кампању радимо овде зато што имамо велики број туриста из Црне Горе који долазе у нашу регију али су нам циљ и туристи који су тренутно у Црној Гори. ТО регије западна Србија чини 12 јединица локалне самоуправе а то су Ужице, Чајетина, Бајина Башта, Нова Варош, Чачак, Пријепоље, Ивањица, Сјеница, Ариље,Лучани, Пожега и Kосијерић”, навео је Спасојевић.

Фото: PR pres servis

Он је истакао да је ТО Западна Србија протеклих година доста улагала у инфраструктуру и да имају уређених нових 28 видиковаца.

“Ова је регија позната по активном одмору, имамо стотине километара урађених пешачких и бициклистичких стаза. Уређене пешачке и бициклистичке стазе спајају више дестинација. У регији имамо четири зип лајна, имате могућности за рафтинг Лимом, спуст чамцима Дрином, вожње бродом кроз кањон Дрине, кањонинг…Скоро да нема активности у прирпди коју не можете упражњавати у Западној Србији”, поручио је Спасојевић.

Он је најавио најзначајније манифестације током наступајућа два месеца и то Арелем у Ариљу од 16. до 31. јула, Златиборско културно лето, Динску регату у Бајиној Башти од 20. до 24. јула, Златар фест од 29. јула до 1. августа, и многе друге.

Представница ТО Драгачево Гуча, Александра Митровић, казала је да су ове године, као и сваке претходне, домаћин Сабора трубача, који ће трајати од 5. до 7. августа.

Фото: PR pres servis

“Ове године је Сабор трубача продукцијски преузео Sky music, па се надамо неким лепим стварима и иновативној бини. Поред Сабора трубача најављујем и Сабор рокенрола 22. јула”, рекла је Митровић.

Напомиње да јој је драго што регију могу да промовишу кроз звуке трубе, за коју се нада да ће постати национални инструмент целе Србије.

“Сабор трубача није једна локална манифестација, већ међународна на којој се одржавају међународна такмичења трубачких оркестара. Ове године имамо 18 орекстара у такмичењу, а имамо и учешће страних трубача”, казала је Митровић.

Она је позвала све да дођу на Сабор трубача и да упознају Западну регију кроз активни туризам.

Kатарина Чубрак  из ТО Златибор рекла је да оно што је у фокусу њихове сезоне јесу нови садржаји и атракције.

Фото: PR pres servis

„У фокусу нам је активан одмор, Голд Гондола, која са својих девет километара, заиста бележи изузетну посећеност, а посебну пажњу туристима привлачи и нова мултимедијална фонтана“, навела је Чубрак.

Залтибор је, како је истакла, планина за све.

„Различите генерације туриста проналазе нове доживљаје, аутентична искуства и успомене које се памте. Поред здравственог, породичног и конгресног, на Златибору је све развијенији спортски туризам, тако да се у наредном периоду планира и изградња модерног спортског комплекса“, навела је Чубрак.

Према њеним речима, незаобилазни доживљавају су манифестације које су планиране током овог љета.

„Већ у наредним данима посетиоци могу уживати у концертима групе Зана, Партибрејкерса, Нине Бадрић… Ту су и многа културно-уметничка друштва и фолклорни наступи, фестивали, турнири и тако даље“, навела је Чубрак.

Поручује да је главни циљ да се њихови гости добро одморе, забаве и понесу лијепа искуства и успомене са Златибора.

Директор ТО Тара- Дрина, Милан Ђурић, казао је да су у ниховој понуди два језера и река Дрина.

Фото: PR pres servis

“Нетакнута природа је оно чиме се Тара истиче. Акценат у летњем периоду је на активном одмору и доста тога имамо у понуди. Такође, оно што се код нас истиче је више од десет уређених видиковаца”, навео је Ђурић.

Kада су у питању манифестације, најзначајнија и највећа је Регата, која у пет дана окупи око 130 хиљада људи.

“У тих пет дана посетиоци поред Сајма домаћих производа могу уживати и у концертима, који ће се одржати у петак и суботу”, рекао је Ђурић и позвао све људе да дођу да их посете.

Представница ТО Ужице, Невена Марић, казала је да ће људима који су југоносталгичари бити интересантно да дођу у тај града и посјете њихов музеј.

Фото: PR pres servis

“У дворишту музеја и даље стоји Титов споменик који је некад стајао на Тргу партизана. Ту је спомен комплекс Kадињача, а можемо се похвалити историјом из средњег века, за шта је најбољи репрезент Стари град. Он је прије пар година реконструисан и овог лета је отворен за посетиоце сваког радног дана, сем уторка”, навела је Марић.

Такође, како је додала, имају и зиплајн, могућност вожње кајацима кањоном, као и зелену стаза.

“Свакако препоручујем долазак на Мећавник, где се иначе и организује један од фестивала. Између осталог, имамо и фестивал у августу, односно међународну смотру фолклора, одакле долазе људи и свих делова свијета”, истакла је Марић.

Директорка ТО Пријепоље, Драгана ВАРАKЛИЋ, рекла је да је Пријепоље идеално место за транзитне туристе, а нарочито за оне који се враћају са приморја ка Београду.

Фото: PR pres servis

“Свакако да су најпознатији код нас манастир Милешево и фреска Белог анђела. Оно што је мање познато, а свакако да треба обићи је Стари град Милашевац”, навела је Вараклић и додала да је за Пријепоље карактеристично да сви који један пут дођу увек се враћају. “Сви сте стога добродошли да уживате у нашим пределима”, рекла је Вараклић.

Kада су упитању манифестације, према њим речима, 7. августа имају скове у воду на плажи Петровац.

“Истог дана организујемо и Лимске дарове који се одигравају на плажи Лима, а који заиста и нама и туристима остављају лепа сећања. Поред овога нудимо и сплаварење Лимом, као и планинарење и пешачење”, закључила је Вараклић.

Директорка ТО Пожега, Наташа Брадоњић, истакла је да су незаобилазна дестинација на путу кроз Западну Србију и са својом понудом одлична за активни туризам.

Фото: PR pres servis

“Оно што нас карактерише јесте богато – културно наслеђе, а интересовање туриста за Пожегу је из године у годину све веће.” рекла је Брадоњић.

Према њеним речима, оно што их карактерише јесте необична клима, добра храна, љубазни домаћини и сеоска домаћинства која жељно ишчекују госте.

“14. јуна имамо манифестацију такмичења младих трубачких оркестара за Гучу, која се већ година одржава и која је помогла да се очува звук трубе и покренемо младе да свирају овај инструмент”, казала је Брадоњић.

Она је рекла да ће 9. септембра први пут организовати Међунардни фестивал фолклора.

“Ове године се, 28. августа обележава и 200 година постојање цркве Светих апостола Петра и Павла, задужбина Милоша Обреновића”, навела је Брадобњић и напоменула да све више имају имају интересовања за верски туризам.

ТО регије Западна Србија организовала је промоцију са поделом промотивних материјала и наступом трубачког оркестра из Гуче у Будви и Херцег Новом што је привукло велики број посетилаца који тренутно летују на приморју.

Bajina BastaDragacevoGucaPodgoricaPrijepoljepromocijaSabor trubacaSinisa SpasojevicTaraTO Zapadna SrbijaUziceZapadna SrbijaZlatiborАлександра МитровићБајина БаштаГучаДрагана ВараклићДриназападна СрбијаЗлатиборКатарина ЧубракконференцијаМилан ЂурићНаташа БрадоњићНевена МарићПодгорицаПријепољепромоцијаСиниша СпасојевићТаратуризамУжицеЦрна Гора
Comments (0)
Add Comment