Трећи управни одбор пројекта Еко карст

Трећи састанак Управног одбора пројекта „Еко Карст“ одржан је од 19. до 22. фебруара 2018. године у Националном парку Бук у Мађарској. Догађај је окупио све пројектне партнере из девет земаља, који су извршили прву годишњу ревизију пројекта и разговарали о напретку на радним пакетима и плановима за наредни период.

На дневном реду су били преглед плана учинка и квалитета од стране свих пројектних партнера, првa годишња ревизија пројекта и интерактивне радионице. Током дискусије о напретку пројекта, уоченим потешкоћама и кашњењима пројектном тиму Еко карст придружио се и господин Густав Чомор, представник заједничког секретаријата Дунавског транснационалног програма. Он је истакао да се имплементација пројекта одвија добро упркос кашњењу у оквиру Радног пакета 3 (због већег обима посла и ангажовања него што је првобитно било очекивано), а да је кашњење у комуникационим активностима превазиђено укључивањем новог партнера из БиХ – ЦЕНЕР 21.

Фото: НП Тара

„Моја главна порука је да треба одржати овај добар дух и учинак, а верујем да ће пројектни партнери пронаћи најбоља решења за укључивање кључних заинтересованих страна у имплементацију, како би се осигурало успостављање планираних мрежа заинтересованих страна, њихове повратне информације и допринос пројектним активностима и развоју и валоризацији резултата „, закључио је г. Густав Чомор.

Интерактивне радионице на којима су сви пројектни партнери анализирали снагу и потешкоће у свим радним пакетима, резултирали су сугестијама за реализацију пројекта у предстојећем периоду. Трећи Управни одбор званично је завршен са презентацијама о напретку сваког радног пакета и плановима за наредни период.

Фото: НП Тара

Поред састанака и радионица, организован је и једнодневни излет кроз НП Бук последњег дана програма. Излет је започео посетом селу Черепфалу, гдје је било могуће видети пример управљања шумским пашњаком. Услед напуштања сточарства током 1970-их и 1980-их, дошло је до самопошумљавања подручја. Рехабилитација пашњака започела је 2013. године у оквиру оперативног програма подржаног од стране ЕУ и Дирекције Националног парка Бук. Млада стабла и грмље су делимично уклоњени и поново је уведено пашарење (са говедима, овцама и козама). У овом селу учесници су такође видели геоморфолошки феномен – такозвану стену кошницу.

Фото: НП Тара

У селу Лилафуред Еко Карст тим је посетио пећину св. Стефана која се има врло чист ваздух велике влажности, те се у њој третирају пацијенти са респираторним обољењима.

О пројекту

Пројекат Еко Карст има за циљ очување карактеристичне биолошке разноврсности крашких подручја у оквиру слива Дунава и развој локалног предузетништва базираног на екосистемским услугама.

Пројекат траје до средине 2019. године и укључује 16 партнера из девет земаља дунавског региона, на челу са Заводом за газдовање шумама Словеније. Укупна вредност пројекта финансираног из Кохезионог фонда ЕУ је 2.273.302,5 евра (ЕРДФ учешће 1.427.776,87 евра; ИПА учешће 504.530,25 евра), од чега је део НП Тара 113.850 евра.

Више информација можете видети овде.

Bajina BastaEco karstNacionalni park TaraprojekatБајина БаштаЕко карстНационални парк Тарапројектат
Comments (0)
Add Comment