ТАРА 2022 – КОРАК БЛИЖЕ ПРИРОДИ

Планинарски клуб „Тара“ из Бајине Баште наставио је дугогодишњу успешну сарадњу са Министарством одбране Србије. И ове године, шести пут за редом, бајинобаштаснки планинари реализују пројекат подржан од стране министарства. Овај пут, реч је о пројекту ТАРА 2022 – КОРАК БЛИЖЕ ПРИРОДИ, у чијој релизацији учествује и Планинарски савез Србије.

Најпре је у току лета, у организацији Комисије за рад са младима Планинарског савеза Србије, одржан други републички камп за младе планинаре из читаве Србије. Гост на кампу био је и познати водитељ авантуристичких емисија ИЗАЗОВИ АВАНТУРУ, Радован Ковач, који је боравак на кампу искористио да сними емисију о нашим активностима. Камп у Растишту окупио је најбоље младе планинаре из бројних клубова и градова широм Србије. Кампу је присутвовало 26 планинара који су током седмодневног боравка упознавали планину Тару и савладавали основне вештине планинарења.

– Важан сегмент кампа је било међусобно повезивање и упознавање младих који ће се дружити и сретати на бројним акцијама за младе и на разним такмичењима Планинарског савеза Србије. Свакодневне шетње, предавања и практичан рад на терену утицаће да ови млади људи стечена знања лако примене и пренесу даље у своје клубове и матичне градове. Један од циљева је одабир најбољих планинара који ће у следећој фази бити укључени у програме омладинских лидера и у напредније планинарске кампове. – рекао је Андреј Ивошев, председник Комисије за рад са младима Планинарског савеза Србије.

Амбијент реновираног и потпуно прилагођеног планинарског дома у Растишту омогућио је младим планинарима да осете чари боравка у планинарском објекту и заједничким трудом и радом доприносе функционисању кухиње, спаваона и дома у целости.

Поред планинарске обуке која је обухватала оријентацију, чворове, понашање и кретање у природи, прву помоћ, комуникацију, екологију и заштиту животне средине млади планинари су имали довољно времена за дружење, упознавање, такмичарске игре и слободне активности којима се доприноси њиховој бољој социјализацији у планинарски свет.

Наставак активности на имплементацији овог пројекта односио се на реализацију две интерактивне радионице за младе бајинобаштане. Радионице су подрзумевале боравак у кампу уз стицање основних знања и вештина везаних за планинарство и за безбедан боравак у приороди.

У оквиру прве теренске радионице, одржане последњег викенда у августу у уређеном кампу поред планинарског дома у Растишту, 23 малишана из Бајине Баште имало је прилику да по први пут осети чари камповања и свега онога што овакав начин боравка у природи носи са собом. Млади планинари су  уз помоћ инструктора формирали шаторско насеље што им је била база за све даље активности, а било их је мноштво.

Друга радионица одржана је 23.-24. септембра и на њој је учествовало 19 малишана. Овог пута млади планинари су се још више приближили природи, па су тако своје камп насеље формирали на неуређеном простору на ивици шуме. У оквиру ове радионице, проширили су своја раније стечена знања и вештине, а имали су прилику и да се кроз коришћење забавног зип-лајна упознају и са планинарском техником и заштитном опремом.

И коначно, још један важан сегмент пројекта реализован је упоредо са осталим активностима. Реч је о опремању кампа у непосредној близини Планинарског дома у Растишту. У оквиру пројекта, израђена су два летњиковца са клупама и столовима опремљена соларним панелима, осветљењем и базама са утичницама. Такође, простор кампа је осветљен соларним лампионима и извршена је реконструкција постојећег бунара, који је добио своје осветљење, опет путем соларних панела.

– Желим да изразим  захвалност  због наставка успешне сарадње са Министарством одбране. Ово је шеста година у низу да спроводимо сличне пројекте и за наш клуб је то изузетно важна чињеница. Овогодишњи пројекат ТАРА 2022 – КОРАК БЛИЖЕ ПРИРОДИ омогућио нам је да велики број младих планинара, како из нашег града тако и са територије целе Србије, доведемо у Растиште и спојимо их са природом. То је за свакога од њих драгоцено искуство, чему сведоче и позитивне реакције малишана. Опремање кампа омогућиће нам да у будућности проширимо смештајне капацитете нашег дома али и да прихватимо нове госте, кампере, који ће имати све неопходне услове за боравак код нас. Изузетно је задовољство бити део једног оваквог пројекта и надам се наставку успешне сарадње са Министарством одбране и у наредним годинама. Искористио бих ову прилику и да се захвалим свим људима који су несебично помогли реализацију овог пројекта. – истакао је Ненад Лечић, председник ПК „Тара“.

Дрина инфо портал

 

 

 

 

 

 

Comments (0)
Add Comment