Стаза рачанских монаха поново проходна

У организацији планинарског клуба Тара, поштовалаца манастира Рача и монашког братства древне светиње организована је радна акција са циљем да се поново доведе у функцију пешачка стаза од манастира Раче до скита Св.Ћорђа и Лађевца. Стаза је посвећена чувеним рачанским монасима, утемељивачима нове српске књижевности, у XVII веку. Након поплава 2014. године на овој изузетно важној туристичкој стази појавило је се клизиште и годинама је било не само отежано пешачење туриста том стазом у дужини од 2000 метара већ у неким моментима и потпуно неизводљиво.

Фото: Србољуб Глигић

Захваљујући учесницима радне акције стаза је поново у целој дужини у функцију а новина је око 300 метара нове стазе којом се заобилази клизиште. За разлику од првобитне стазе овом се директно се излази на скит Св.Ђорђа. Скит Св.Ђорђа је у склопу манастира Раче и јако је важан за историју не само српске духовности већ и за историју очувања српске писмености, културе и књижвности.  У њему су свој мир и тишину налазили монаси манастира Раче, чувени „рачански преписивачи“ који су ту писалицрквене књиге намењене светињама широм српских земаља и то у најтежем времену под османлијским ропством.

Радна акција, која је поново бројним туристима и верном народу омогућила прилаз овој заједничкој нам светињи, има за циљ да представи скит Св.Ћорћа на манифестацији „Ћирилична баштине“ која се одржава у Бајиној Башти од 24 до 26.маја ове године.

Дрина Инфо

Бајина Баштаманастир Рачарачански преписивачистаза монаха Рачана
Comments (0)
Add Comment