СРПСКИ СТУДЕНТИ ЧЛАНИЦАМА УНЕСКА: Не дајте наше културно наслеђе у руке пљачкаша и касапина

Поштоване делегације и чланице УНЕСКО,

Обраћамо вам се у име групе српских студената, а поводом разматрања о пријему самопроглашеног Косова* у чланство међународне организације за образовање, науку и културу, а чија је примарна улога заштита културног наслеђа и светске историјске баштине.

Ми српски студенти желимо да скренемо пажњу и замолимо све земље чланице ове највеће УН породице да пажљиво размотре свој став по овом питању и да зауставе пријем Косова* у УНЕСКО. Међу потписницима овог писма се налазе и наше колеге студенти из Косовске Митровице од којих су неки били и живи сведоци рушења, уништавања, девастирања и паљења српских манастира, цркви и споменика, те сакаћења православних светих икона од стране својих комшија Албанаца, током мартовског погрома и етничког чишћења српског становништва са простора Косова и Метохије 2004. године.

Само током 17. и 18. марта те године, дакле за свега два дана, од стране оних који сада траже чланство у УНЕСКО, уништено је или на разне начине оштећено 35 православних објеката и то у званично време мира. Још већи број је уништених светилишта од јуна до октобра 1999. године када је минирано, опљачкано, спаљено и уништено 76 цркви и манастира, о чему могу посведочити и НАТО војници тадашњих зона одговорности КФОР-а из контигента САД, Италије, Немачке, Велике Британије и Француске од којих су неки били ангажовани на чувању и заштити ових културно – историјских споменика.

Сав овај културоцид који је до сада учињен није задовољио апетите убица овог хришћанског и цивилизацијског наслеђа па смо тако и данас сведоци нарушавања духовног живота, руинирања наших гробља, те и исписивања графита по православним хришћанским споменицима широм Косова и Метохије. Тачно пре годину дана 13.10.2014. црним спрејом на капијама манастира Високи Дечани старог VII векова који се налази на листи светске баштине под заштитом УНЕСКА, исписано је (ИСИС и УЧК), што прави јасну аналогију између оних који данас у Сирији уништавају древне историјске споменике и оних који су то чинили, и још увек покушавају на простору Косова и Метохије. Најновији овакав чин датира само пре неколико дана и то за време фудбалске утакмице између репрезентација Албаније и Србије, када је исписан графит на споменику погинулима за време НАТО бомбардовања Србије 1999. године, а који се налази поред главног моста у северном делу Косовске Митровице. Назив овог споменика и последњег у низу оштећених је „Истина“, баш као што је истина да је наша културна и сакрална баштина на удару оних који вас највише лобирају и моле глас за чланство, док у позадини тог чланства у албанским школама, научним круговима и институцијама већ одавно трају кампање за прекрајање историје и лажно образовање изврћући чињенице и тако спремајућу коначну пљачку богате српске културне баштине, желећи да је кроз чланство у УНЕСКО прикажу и уздигну као своју, јер по оној познатој узречици „100 пута поновљена лаж постаје истина“.

Осим са моралне, тако и са правне стране Косово* као територија и покрајина сходно важећој резолуцији Савета Безбедности УН 1244 се не сматра државом као субјектом међународног права и према томе се не може квалификовати за пријем у УНЕСКО. Свако деловање супротно овоме било би повреда правних правила насталих под окриљем Уједињених нација. Стога вас молимо да поштујете правила УН – а и да зауставите пријем Косова* у УНЕСКО, а уместо тога да уложите додатне напоре како би се порушени споменици културе на Косову и Метохији обновили и додатно заштитили.

Задужбинари и ктитори свих манастира на Косову и Метохији су били стари српски владари и велможе који су доказано бранили не само своје, већ и европско, те светско културно наслеђе. Неке од ових светиња се налазе и на листи светске баштине под заштитом УНЕСКА као културно наслеђе Србије. На том списку светске баштине са територије Косова и Метохије поред горе поменутог манастира Високи Дечани, налазе се манастири Грачаница, Богородица Љевишка и Пећка патријаршија.

У прилог овом писму шаљемо вам слике уништених и оскрнављених светиња, те оштећених објеката нашег богатог културног наслеђа, које дају одговор свима којима то није јасно, зашто смо ми Срби посвећени и окренути ка нашем Косову и Метохији. Ове слике у исто време представљају и наше сузе, и апел цивилизованом свету током свих ових година страдања, да пробуде савест осталих и да не дозволе да се преостало културно благо и наше вековно наслеђе преда у руке његових пљачкаша и касапина.

Са поштовањем,

Српски студенти из Бањалуке, Косовске Митровице, Београда, Новог Сада, Беча, Подгорице, Источног Сарајева, Крагујевца, Ниша, Бијељине и др.

Извор: Студенти за истину

Фото: Студенти за истину – НЕ чланству Косова у Унеско

destructionKosovoKosovo’s application for membershipSerbiaSerbian Orthodox monasteries and churchesStudenti za istinu - NE clanstvu Kosova u UnescoUNESCOUNESCO Executive CouncilUNESCO memberunistenjaАлбанциЗлочинКосово и МетохијакултуроцидНЕ чланству Косова у Унескописмо српских студената чланицама Унескаспаљивање
Comments (0)
Add Comment