„Спартанци“ из Подриња на трци у Мађарској

Трка са препрекама (Obstacle cource race – OCR) је адреналински, авантуристички спорт у коме је циљ такмичара да прође задату (обележену) стазу, прелазећи препреке, постављене од стране организатора трке. Препреке могу да укључе, али нису ограничене на, пењање преко зидова, ношење тешког терета, пењање уз конопац и прелажење водених површина конопцима, пливање, пузање кроз блато и многе друге. Многе препреке су сличне препрекама на војним полигонима, али неке су и јединствене за трке овог типа и представљају велики изазов за учеснике. Поред ових препрека које од такмичара захтевају велику издржљивост, снагу,брзину, понекад се убацују и препреке које захтевају менталну снагу (тест памћења) и концентрацију (препреке балансирања).

Фото: Tribalion OCR team

Претходног викенда, 14. априла 2018 године, у Мађарској, у живописном месту Nagykanizsa, одржана је једна из серијала најтежих трка на свету – Spartan Race – Nagykanizsa 2018. На трци је учествовало око 8.000 такмичара, а учешће је узео и  тим за трке са препрекама „Tribalion OCR team“ Бајина Башта, у саставу : Борис Томић, Слађан Благојевић, Милоје Милосављевић, Милисав Мијатовић и Никола Живановић. Стаза је била дугачка скоро 9 километара, са двдесет две  изузетно атрактивне и захтевне препреке. Сви такмичари из Бајине Баште су успешно завршили трку са временима на којима би им позавидели и много искуснији тркачи. Најбоље пласиран је био Слађан Благојевић, који је заузео сјајно 39.место у генералном пласману и 5. место у својој старосној категорији.

„Трка у Мађарској је била феноменална у сваком погледу! Од организације до амбијента и коначног утиска после трке. Spartan Race је врхунски физички и ментални изазов! Трчите са 8.000 мотивисаних и спремних „спартанаца“ који су спремни на најнеочекиваније препреке! Прескачете зидове, носите балван на рамену, пузите кроз блато испод бодљикаве жице, пењете се уз конопац, гађате копљем, пливате…! И све то у току једне трке! Заиста изузетан доживљај! Наш тим је оформљен пре свега неколико месеци, тако да нам је ово уједно било и „ватрено крштење“ на тркама са препрекама. Изузетно смо задовољни постигнутим резултатима. Слађан Благојевић је заузео невероватно 39. место од 8.000 учесника, што је још већи успех ако се узме у обзир да му је ово прва трка. У наредном периоду планирамо да учествујемо бар на још две sпартан трке, у Словачкој (Spartan super – 15 км са 30 препрека) и Чешкој (Spartan beast– 25 км са 40 препрека), како бисмо освојили такозвану „трифекту“ – посебну медаљу за завршене све три категорије sпартан трка. Тиме би се квалификовали за престижну трку у Гршкој, у Спарти, која се одржава крајем сезоне.“ – каже Борис Томић. Oн истиче да би свако требао да се опроба у овом изазову јер је то јединствен начин да искушате себе, постанете богатији за још једно изузетно искуство и можда пронађете у себи „ратника за кога и нисте знали да постоји“!

Напомињемо да ће 19. маја, на Тари, на Калуђерским Барама, бити одржано прво издање домаће трке са препрекама „Трибалион 2018“, која неће ни по чему заостајати за најбољим тркама ове врсте. За учеснике је припремљена одлична стаза са атрактивним препрекама, на рутама од 18 км и 9 км. Ово је за све притајене „спартанце“ из Србије и суседних дражва прави начин да се опробају у овом атрактивном спорту. Више информација о трци као и пријаву за трку можете извршити овде.

Дрина Инфо

Bajina BastaNagykanizsa 2018Obstacle cource racePodrinjeSerbiaspartan raceSpartan Race – Nagykanizsa 2018Taratibalion 2018Tribalion OCR team
Comments (0)
Add Comment