Прво коло Трекинг и траил лиге Србије – ИНЂИЈА ТРЕЈЛ 2023

Прво коло Трекинг и трејл лиге Србије одржано је претходног викенда на занимљивим теренима у околини Инђије. Преко 400 такмичара из целе Србије учествовало је на једној од три дистанце које су им биле на располагању: 18 км, 24 км и 31 км. Иако је кумулативни успон био релативно мали, трка се показала као значајан изазов за већину учесника. Рута трке је водила равничарским трејл стазама, кроз шумарке и брежуљкасти терен. Посебно атрактиван је био пролазак кроз мали зоолошки врт у Инђији, у „пуној брзини“.

Фото: ПК Тара

На Инђија трејлу учествовало је и седморо такмичара Планинарског клуба „Тара“: Тијана Спасојевић, Мина Косановић, Анђела Живановић, Матеја Јосиповић, Дејан Тимотијевић, Лука Лазић и Никола Живановић. Посебно запажене наступе имали су Мина Косановић која је заузела убедљиво прво место у сениорској конкуренцији на краткој стази, као и Анђела Живановић која је била другопласирана у јуниорској конкуренцији. Дејан Тимотијевић, у изузетно јакој сениорској конкуренцији на малој стази дотрчао је до сјајног петог места, Лука Лазић је био 18. а Никола Живановић 20. Тијана Спасојевић је у женској сениорској конкуренцији била осма. Матеја Јосиповић због здравствених проблема није завршио трку.

 

„У недељу смо на „менију“ имали изузетно брзу стазу од неких 18 километара са 110 метара кумулативног успона. Класична равничарска трка, која је помало била неуобичајена за нас који углавном тренирамо по околним брдима и спремамо се за теже, планинске трке. Рута је била прилично добро обележена, а окрепе добро распоређене. Ја сам кренула доста брзо од самог старта, пробила се напред и задржала другу позицију до краја трке. Почетком априла нас чека јако занимљива трка „у песку“,  у Суботичкој пешчари, а после ње се коначно селимо у планине и на праве планинске трке које су ми лично много драже.“ – истиче наша сјајна јуниорка Анђела.

Фото: ПК Тара

Планинарски клуб „Тара“ негује традицију добрих планинских тркача дужи низ година. Поред доказаних сениора, акценат је на омасовљењу трејл и планинског трчања међу младима. План клуба је да ускоро крене са интензивнијим радом и организованим тренинзима, за све заинтересоване, а пре свега за јуниоре.

„Циљ нам је да у наредном периоду направимо базу од неколико десетина младих тркача и тркачица из које ће сигурно на површину „испливати“ прави таленти, попут Анђеле и Матеје, који осветлавају образ нашег клуба и града где год да се појаве. Ово је сјајан спорт који, када се једном проба, врло брзо постаје начин живота. Покушаћемо да децу одвојимо од телефона и рачунара и „избацимо“ из куће и пребацимо у природу, где им је и место. Не само њима, него и свима нама. Кроз заједничке тренинге, организовање неколико одличних трка и надамо се, ширу подршку на локалу, можемо да природу приближимо свима, на један нов, атрактиван и изазован начин“ – каже Ранко Милановић, један од искуснијих трејл тркача из нашег града и председник комисије за планинско трчање при Планинарском савезу Србије.

Фото: ПК Тара

Трејл трчање, планинско трчање или скајранинг чине изузетно занимљиве трке које се одржавају у неким од најневероватнијих  и најатрактивнијих локација широм света. Постоје различити формати ових трка, од вертикалног километра (рута је таква да се на свега 4 до 5 километара прелази успон од преко 1000 метара надморске висине), преко класичних дужина од 10, 20, 30 километара и планинских маратона од 40-45 км, па до правих ултра дистанци од 50 км, 100 км, 100 миља, па и више. Најдуже планинске трке су прави „монструми“ дистанци од преко 300 километара који представљају невероватне физичке и менталне изазове.

 

Comments (0)
Add Comment