Први путници на златиборској гондоли у мају

Две и по године од званичног почетка, изградња златиборске „Голд гондоле“ је у завршној фази. Ускоро се очекује тестирање трасе панорамске жичаре која ће повезати центар Златибора са ски-центром Торника. Овај пројекат општине Чајетина, вредан 13 милиона евра, значајно ће употпунити туристичку понуду Златибора и допринети повећању броја гостију на иначе једној од најпосећенијих српских планина.

Фото извор: Голд Гондола Златибор

У Рибници, на међустаници најмодерније ваздушне трасе златиборске гондоле, упркос снегу, јаком ветру и температурама у минусу, грађевински радови не престају.

„Најинтензивнији радови се одвијају на међустаници покрај Рибничког језера где се завршавају гараже, комплетира се конструкција међустанице и наравно ради у машинској соби и електроинсталације. Погон читаве гондоле се налази овде поред Рибничког језера“, рекла је Бојана Божанић, директорка ЈП „Голд гондола“.

„Тренутно радимо на развлачењу главне сајле од полазне станице до међустанице што је неких четири и по километра у једном правцу, значи у оба правца неких девет километара. Сама сајла је тешка неких 90-ак тона, тако да је то изазов“, каже Александар Каличанин, одговорни извођач радова „Амига“ Краљево.

Упоредо са повезивањем почетне, међустанице и Торника, које спаја 36 стубова, изводе се и електрорадови, повезује трафостаница и поставља комуникацијски, сигнални кабл.

Ускоро, по завршетку грађевинских радова, уследиће пробно покретање и пробни рад гондоле, а паралелно са тим и процедура техничког пријема. Како се очекује, прве путнике гондола ће примити у мају ове године.

У 55 кабина, девет километара дугом панорамском гондолом од центра планине до врха Торника, моћи ће да се превезе 600 путника на сат.

Извор: РТС

Bojana BozanicGold GondolaZlatiborБојана БожанићГолд гондолаЗлатибор
Comments (0)
Add Comment