Први корак у обнови замка Солотник

Општина Бајина Башта расписала је тендер за израду идејног и главног пројекта реконструкције средњовековног замка Солотник. План је да остаци замка Солотник који се налази у селу Солотуша, на обронцима Таре, буду обновљени по узору на оригиналне методе и технике градње, како би овом објекту био враћен некадашњи изглед.

Фото: Дрина Инфо

Kако се наводи у документацији, пројектом је потребно предвидети целовиту обнову средњовековног замка на основу свих сачуваних материјалних података. Обнову замка потребно је извршити тако да се кружна кула и дворана могу користити како за презентацију налаза са самог локалитета, тако и за промоцију културно историјских вредности овог средњовековног утврђења и подручја на коме се локалитет налази – наводи се у документацији.

Обнову зидова, додаје се, потребно је предвидети по узору на оригиналне методе и технике градње, с тим што би се за спољашња лица користио првобитно употребљен камен издвојен приликом уклањања обрушеног градива у истој техници и слогу, са испуном недостајућих маса зидова, а за унутрашња зидања је потребно набавити камен исте врсте за обнову недостајећих делова грађевина.

У кули и осталим грађевинама сва места греда и међуспратних конструкција обрадити, обликовати и обновити према затеченим остацима и димензијама.

Kако се истиче, приликом извођења припремних грађевинских радова и рашчишћавања потребан је стални надзор археолога, а имајући у виду специфичну локацију комплекса, тј. удаљеност од урбаних насеља, додаје се, неопходно је пројектом предвидети снабдевање електричном енергијом и водом.

Солотник, у народу познат и по називима Кулина, Град и Јеринин град je смештен на каменој узвишици која се стрмо спушта у Солотушку реку, тако да му је са севера, запада и истока немогуће прићи. Близина планине Таре, колоритан простор на коме се налазе остаци замка и бројне легенде о Солотнику допринеле су да он постане све привлачније одредиште за туристе и посетиоце жељне авантуре и упознавања са витешким временима српског средњег века. У претходних пар година обављани су радови на рашчишћавању на локацији, извршено снимање терена, снимљене геометарске подлоге и урађено геомеханичко снимање терена.

О самом замку се из историјских извора може врло мало сазнати. Сматра се да је утврђење подигао непознати српски великаш у XIV или XV веку, са циљем да се осигура трговачки пут између Старог Ужичког града и Вишеграда. Данас су на стеновитом платоу изнад Солотушке реке, 10км од Бајине Баште, видљива масивна и још увек релативно добро очувана зидна платна позносредњовековног замка Солотника који је археолошки сондажно истражен током 2007-2008. године од стране археолога Филозофског факултета у Београду под руководством др Ђорђа Јанковић.

Фото: Дрина Инфо

У последњих пар година извршена су додатна археолошка истраживања и припрема пројекта постојећег стања за овај фантастични средњовековни дворац. Цео посао је реализован под вођством професора Мирка Ковачевића, архитекте са огромним искуством у области средњег века и научника који ради на пословима обнове наше највеће светиње, манастира Хиландар. Надзор над радовима обављао је Завод за заштиту споменика културе Краљево, а испред њега је радове на терену пратила истакнути археолог Гордана Гаврић.

Bajina BastaobnovaprojekatБајина БаштазамакобновапројекатСолотник
Comments (1)
Add Comment
  • Неша

    Браво! Заиста је лепо што ће се обновити. Постаће једна од најпосећенијих туристичких десетинација овога краја.
    https://youtu.be/PWZda-310UA