Покрет за децу „Три плус“ указао на недостатке предложених мера

Покрет за децу “Три плус“ покренуо иницијативу у виду петиције за формирање одрживог демографског фонда из кога би се исплаћивали родитељски додаци у висини од 1.000 евра за прво, 2.000 за друго, накнаде за мајке са троје деце до 18. године трећег детета и пензионисање мајки са четворо деце.

Илустрација Фото: pixabay.com

После данашње изјаве председника Републике Србије Покрет за децу „Три плус“ у саопштењу за јавност констатује следеће чињенице:

1. Коначно су предложене мере, финансијске стимулације, које ће дати резултате у виду пораста наталитета.

2. Прва два захтева Покрета за децу “Три плус“ су у потпуности прихваћена.

3. Захтев за накнаде мајкама са троје и више деце има недостатке у смислу да су ограничене на 10 година (као што је случај у Македонији), а не до пунолетства трећег детета као што је у већини земаља који имају овакав вид стимулације рађања.

Такође, 120.000 породица које имају троје и више деце су на неки начин дискриминисана јер неће имати право на предложене накнаде јер су њихова деца рођена пре 1. јануара 2018. године.

4. Захтев за пензионисање мајки са четворо и више деце није имплементиран у предложене мере.

Покрет за децу “Три плус“ задовољан је чињеницом да се коначно покренула прича по питању финансијске стимулације рађања.

Покрет за децу “Три плус“ се не слаже са чињеницом да породице са троје и више деце, чија су деца рођена пре 01.01.2018.године немају помоћ од државе, као што то право добијају мајке које су треће и свако наредно родиле после овог датума.

Зато апелујемо на председника да преиспита предложене мере и предлажемо да накнаде за све мајке са троје деце у Србији (које нису обухваћене) буду исплаћиване из буџета локалних самоуправа (увођењем обавезне апропријације), као што је то случај у Лозници.

У саопштењу се наводи да ће Покрет за децу “Три плус“ и даље спроводити планиране активности док све мајке са троје и више деце не остваре своја права која им се већ више од 12 година и обећавају.

Дрина Инфо

наталитетПокрет за децу ТРИ ПЛУСпопулациона политика
Comments (0)
Add Comment