ПК Тара партнер на прекограничном пројекту Србије и Босне и Херцеговине

Планинарски клуб Тара учесник је великог прекограничног пројекта под називом “Improved Emergency Preparedness & Coordinated Response in Cross-Border Area of Serbia and Bosnia and Herzegovina (CBC -IePCR)”. Пројекат реализују четири организације из Србије и БИХ, Горска служба спасавања Србије, Планинарски клуб Тара као и Станице Горске службе спасавања Сарајево и Брчко.

Вредност пројекта је преко 375 хиљада евра, од чега највећи део, од скоро 316 хиљада евра, донира Европска унија кроз ИПА прекогранични програм. Реализација пројекта трајаће укупно 21. месец а основни циљ је размена знања и искустава као и подизање капацитета за координисани одговор на несреће у домену наведених организација у пограничној зони. Један од важнијих резултата пројеката ће бити и повећан број спасилаца волонтера који ће у краћем року стизати до људи којима је помоћ неопходна.

Учесници пројекта у Бајиној Башти, Фото: ПК Тара

Планом пројектних активности обухваћене су различите вежбе  и обуке. Ове активности односе се на спасавања на неприступачним планинским теренима, обуке у вожњи моторних санки, обуке у скијању на уређеним и неуређеним теренима, обуке спасавања у поплавама и пружању медицинске помоћи на неприступачним теренима. Поред спровођења наведених обука, учесници пројекта ће набавити опрему за спасавање и опремити своје већ постојеће смештајне и тренажне објекте.

– У овој фази реализације пројекта у току су различите набавке а ускоро се очекује и одржавање прве пројектне конференције у Сарајеву и почетак реализације теренских активности. У реализацију овог пројекта биће укључен велики број институција из прекограничног подручја које су повезане са тематиком пројекта. Наш клуб је кроз овај пројакат практично завршио процес  опремања Планинарског дома у Растишту који ће у наредном периоду постати централни објекат у западној Србији за обуку и оспособљавање људи за реаговање у ванредним ситуацијама.- каже Ненад Лечић, председник Планинрског клуба Тара.

Дрина инфо портал

PK Taraprekogranicna saradnjaИПАпројекат
Comments (0)
Add Comment