Планинари још једном прошли на конкурсу Министарства одбране

Планинарски клуб „Тара“ и ове године аплицирао је са пројектом на конкурсу који је расписало наше Министарство одбране. Пројекат под називом „ТАРА 2021 – ЕДУКАЦИЈА – СИГУРНОСТ – МОБИЛНОСТ“ оцењен је као веома добар и опредељен је за финансирање. ПК „Тара“ на постао је већ традиционални поуздани партнер Министарства одбране јер је ово пета година за редом да се слични пројекти спроводе на територији Бајине Баште.

Фото извор: ПК Тара

Циљ овог пројекта јесте повећање техничких капацитета ПК Тара за едукацију чланства клуба, посетилаца Националног парка Тара и наставног кадра уз побољшану сигурност на планинарским стазама и унапређену мобилност спасилачких тимова. Ово у пракси подразумева набавку аудио-визуелне опреме и технике за опремање сале за едукацију и презентације у оквиру Планинарског дома у Растишту, затим едукацију чланства клуба али и деце школског узраста о планинарству, опрењање експонираних делова стаза у НП „Тара“и набавку две адекватне приколице које ће омогућити лакши превоз спасилачке опреме до неприступачних терена у случају евентуалних интервенција. Пројекат траје 4 месеца а реализација је отпочела већ у августу.

Фото извор: ПК Тара

– Изузетно нам је задовољство што смо још једном прошли на конкурсу Министарства одбране. Драго нам је да људи у Министарству препознају наше активности као важне и дан из године у годину помажу да се адекватно опремимо за различите ситуације. Техника и опрема коју набављамо кроз овај пројекат изузетно ће нам значити за наше будуће активности. Опремањем едукационе сале у оквиру Планинарског дома практично ћемо заокружити реконструкцију овог објекта и са сигурношћу можемо рећи да је то сада један од најбоље опремљених и уређених домова у нашој земљи. То нам отвара простор за извођење разних врста едукација, а већ у оквиру пројекта биће спроведена две едукације. Једна се односи на едукацију чланова клуба односно на основну планинарску обуку. Друга едукација ће практично бити промоција планинарства као изборног предмета у школама. Окупићемо одговарајући број деце школског узраста али и наставно особље и изнети им концепт планинарства у школама. Ову радионицу водиће Андреј Ивошев, председник комисије за рад са младима у Планинарском савез Србије. Важан сегммент пројекта јесте и опремање експонираних делова на изабраним стазама у НП „Тара“. То су практично стазе које су мало компликкованије за коришћење па ће се на неким њиховим деловима додати сајле, гелендери и слична опрема како би се повећала сигурност корисника. На крају кроз пројекат ћемо набавити и две адекватне приколице, једну за транспорт кајак и чамаца и другу мобилну која се качи на квад. Ово ће у великој мери олакшати транспорт опреме на различите терене приликом интервенција, а имали смо их не мали број у претходном периоду. – каже Ненад Лечић, председник ПК „Тара“.

Фото извор: ПК Тара

Планинарски клуб „Тара“ поред овог пројекта упоредо реализује и неколико пројеката који се финснирају из средстава ЕУ. Према овим параметрима ПК „Тара“ једна од најуспешнијих спортских организација у Србији у контексту пројектног менаџмента.

Comments (0)
Add Comment