ПЕТРОВДАНСКИ ДАНИ СРЕБРЕНИЦЕ: 27 година злочина без казне

У Сребреници је у току  23. Меморијална, духовно-културна и хуманитарно-спортска манифестација Петровдански дани, која се традиционално организује у знак сећања на велико српско страдање у селима око Сребренице и Братунца. Тим поводом причали смо са др Радомиром Павловићем, директором Националног парка Дрина и чланом Организационог одбора за обележавање страдања српског народа Сребренице које је организатор Петровданских дана Сребренице 2019.

– 27 година је од страдања српског народа у Подрињу, то су дешавања од маја 1992. до фебруара 1993. године када је Армија БиХ односно муслиманска војска на челу са Насером Орићем организовано, систематски и планирано напала српска села, етнички чистила, палила,  убијала и протеривала становништво у Србију. То је кренуло од Карна, од Постења, преко Ратковића, Брежана, Факовића, Ћосића, Скелана, Жабоквице, Кушића, Клековића, Божић, Костоломаца па до 16. јануара 1993. године када је био организован напад на Скелане у коме је убијено 69 лица међу којима много жена, деце и немоћних.

Пре тога су били напади на Брежане и Крниће када је убијен и један од два православна свештеника који су убијени у Одбранбено-отаџбинском рату. Сва села осим Црвице и Петриче су спаљена, становништво поубијано или протерано, преко 50 села на простору општине Сребреница. О томе су у то време писали бројни страни медији али данас о томе нема никакве приче и зато ми обележавамо страдање и одржавамо парастос на местима где су недужни људи страдали на својим кућним праговима, они нису никога нападали већ су мирно живели у својим кућама. Многи од њих су том приликом протерани и у Бајину Башту. – каже Радмир Павловић.

Др Радомир Павловић Фото: Дрина Инфо

– Ових дана имамо низ  културних манифестација и промоција међу којима је посебно значајна  промоција зборника „Сребреница – стварност и манипулација“ која се одржава 9. јула у 18 часова у библиотеци у Сребреници. Српски народ на овом простору је претрпео огромна страдања и зато ми српски политичари па и институције Босне и Херцеговине никада нисмо прихватили да је у Сребреници био геноцид, никада у парламенту Б и Х ни у парламенту Републике Српске није донета једна таква резолуција. Време и глобална политика света ће рећи праву истину и отвориће се архиве за 50-100 година, добићемо информације о историјском пројекту Сребреница и налогодавцу тог пројекта. За наш народ је важно да се сећамо жртви, да обележавамо страдање, да чувамо Републику Српску као највећу творевину Срба у XX веку, да имамо добре и специјалне односе са Републиком Србијом, да смо ми један народ, да Дрина не може бити граница, да нисмо Босанци и Србијанци него Срби. Морамо ојачати наше везе, морамо заједно градити и стварати нашу будућност и морамо причати да се не заборави оно што је било из наше историје да нам се такве ствари не понове у будућности.

Ми смо слободарски народ, ми смо народ који  се бранио, ми смо народ који је да0 највише жртава у XX веку по глави становника од свих народа у свету. Срби су показали своје јунаштво и у Првом и у Другом светском рату као и у последњем Одбранбено отаџбинском рату, ми смо желели да заједно живимо са другима народима али сад се види да то они нису желели и да је њима циљ да Срби нестану. Порука је да наша омладина мора да сачува нашу традицију и културу али и да никад не заборавимо ни Јасеновац, ни Крагујевац, Краљево али ни нова дешавања која су била у Кравици, Скеланима и у последњем рату.  Срби су дали много значајних људи цивилизацији, Срби као народ заслужују поштовање, Срби никад нису били агресори и само смо бранили своје. Нова англосаксонска политика намеће нам изврнуту слику историје стварајући нови светски поредак. Порука младима је да се школују, да раде али и да кроз тај рад и стваралаштво никад не заборавимо наше жртве. Ми смо народ који је пре много других имао и државу и законе и који је са много тога допринео светској цивилизацији. – наглашава Павловић.

Дрина Инфо

Radomir PavlovicПетровдански дани СребреницеРадомир ПавловићСребреница
Comments (0)
Add Comment