Одржана почетна конференција пројекта „Via Dinarica: Зелена стаза изнад граница“

У Сарајеву је одржана прва конференција у оквиру пројекта „Via Dinarica: Зелена стаза изнад граница“ који се реализује у оквиру IPA II Програма прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина 2014 – 2020, а који суфинансира Европска унија, док је тело за уговарање Министарство финансија – Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније. Пројекат заједно спроводе Регионална развојна агенција Златибор из Ужица, Удружење Земља Динарика из Сарајева и Општина Вареш.

Пројекат ће допринети друштвено-економском развоју прекограничног региона кроз креирање, унапређење и валоризацију туристичког производа Виа Динарица: Зелена стаза са циљем бољег  повезивања људи и региона две земље. Пројектом је планирано обележавање 510 км нових и унапредити 315 км постојећих стаза како би се успоставила јединствена Виа Динарица: Зелена стаза са могућностима њеног даљег развоја према другим регионима у Србији и другим земљама Балкана. Поред тога, пројекат ће унапредити капацитете туристичких организација, планинарских друштава, заштићених подручја, односно свих заинтересованих страна који се баве активностима на отвореном, како би на дугорочан и одржив начин радили на управљању и промоцији јединствене Виа Динарица: Зелене стазе. Посебан фокус ће бити усмерен на промоцију Зелене стазе путем друштвених мрежа и специјализованих портала како би се прекогранично подручје представило као пожељна дестинација за све љубитеље активности на отвореном на домаћем и међународном тржишту.

Нихад Ук, премијер Владе Кантона Сарајево, рекао је да је концепт Виа Дианрица препознат од стране Владе Кантона Сарајево као један од приоритетних пројеката развоја туризма базираног на активностима. Град Сарајево окружују планине кроз које пролази Виа Динарица и веома су  популарна излетишта за грађане, планинаре и све оне који своје слободно време проводе у природи. Он је такође истакао један овакав регионални пројекат представља додатну вредност сарадње између Босне и Херцеговине и Србије јер ми делимо исте судбине и да овакви регионални пројекти доприносе развоју обе земље. На крају, он се посебно захвалио Европској унији која је препознала значај овог пројекта и изразио наду да ће она и у наредном периоду бити партнер на другим пројектима.

Есад Хоџић посебни саветник министра туризма и омладине Републике Србије, истакао је да је туризам најосетљивија привредна грана која прва осећа последице сваке кризе, како здравствене, тако и економске и безбедносне и да је најефикаснији начин за превазилажење последица  управо регионално повезивање. Овај пројекат је осмишљен да се новим туристичким стазама и путевима повежу сви потенцијали Западне Србије и Босне и Херцеговине,  а пројекта Via Dinarica: „Зелена стаза изнад граница“ ће допринети успостављању веза између локалних самоуправа, размени идеја и знања, повезивању привредних субјеката, већој заинтересованости домаћих и страних туриста, једном речју повећању економије ових простора што је и крајњи циљ туризма као привредне гране. Да би ова визија била реализована неопходно је максимално ангажовање свих учесника, а што се тиче Минстарства туризма и омладине Републике Србије, оно ће дати максималну подршку, закључио је Хоџић.

Помоћница директора Туристичке организације Србије, Весна Златић, рекла је је да пројекат представља значајно обогаћивање туристичке понуде Србије, због чега је намера постићи већу видљивост овог пројекта у оквиру којег ће се мапирати тешко приступачна природна подручја. Значај Виа Динарице је у томе што сви они који воле проводити време у природи упознају стазу и додатне природне лепоте у залеђу планинарских стаза те се упознају са земљом кроз коју пролазе. Када отворе мапу Via Dinarica могу видјети све тачке на њој кроз све земље, закључила је Златић.

Начелник општине Вареш, Здравко Марошевић, истакао је да је општина препознала значај пројекта како би се на најбољи могући начин искористили нетакнути природни потенцијали подручја. Природа је своје урадила, а онда су настале границе држава, ентитета и кантона, али природа ту не стаје, тако да пројекат представља природан процес повезивања једне јединствене стазе од Словеније до Албаније уз коришћење свих постојећих искустава и примера добре праксе. Општина Вареш је некада била  позната по планинарима, извиђачима и да сада ову врсту активности треба подићи на виши ниво за шта су потребна знања, добра пракса и помоћ међународне заједнице како би ову врсту туризма понудили не само грађанима Босне и Херцеговине већ и ширем окружењу. Такође, потребно је подићи свест људи о очувању природе, одржавању свега што је урађено и што ће се урадити, закључио је начелник општине Вареш.

На конференцији су присуствовали представници туристичких организација, заштићених подручја, планинарских савеза, планинарских друштава, привредне коморе и регионалних агенција из Србије и Босне и Херцеговине.

 

 

Comments (0)
Add Comment