НП ДРИНА: Припрема садржаја за туристичку понуду

Запослени у Националном парку /НП/ „Дрина“ Сребреница почели су реализацију Програма Владе Републике Српске који се односи на рад ове установе, заштиту материјалних и природних богатстава у оквиру парка, те припрему садржаја за туристичку понуду.

Директор НП „Дрина“ Радомир Павловић рекао је Срни да су, након израде и усвајања нормативних аката и статусног дефинисања ове установе, у радни однос примили десет радника и кренули у реализацију програма рада.

„Организовали смо планинарски поход и промоцију новоуређене и прописно обележене прве планинарске стазе у оквиру НП `Дрина`. Реч је о стази дугој 12 километара од Клотјевца на обали Перућачког језера на Дрини до новоизграђене планинарске куће на излетишту изнад живописног кањона Дрине на Бијелим Водама“, појашњава Павловић.

Он истиче да је у првом походу овом стазом учествовало тридесетак планинара из више планинарских друштава из Републике Српске и Србије који су стазу оценили као захтевну, али и изузетно занимљиву јер нуди поглед на јединствен пејзаж и кањон кроз који вијуга зелена Дрина.

Фото: НП Дрина

„Планинарење треба да буде један од садржаја који ћемо нудити у комбинацији са другим, а припремамо и смештајне капацитете за пријем и боравак туриста“, каже Павловић.

Према његовим речима, новопримљени радници су обележили и уредили планинарску стазу уз стручни надзор и упутства, а приводе крају и уређење и опремање два апартмана за смештај гостију у објекту бивше школе у Клотјевцу.

Павловић прецизира да су већ изградили шумску кућицу на локалитету Црни поток и планинарску кућу са надстрешницама на Бијелим Водама, као и два видиковца са прелепим погледом на Тару у Србији са друге старне кањона Дрине и акумулационог Перућачког језера.

Он истиче да им је следећи задатак реализација пројекта заштите стећака на шест локалитета у оквиру националног парка.

Радомир Павловић Фото: Дрина Инфо

„Упоредо водимо више активности и изводимо радове да што пре створимо елементарне услове за пријем и боравак мањег броја туриста и да те капацитете проширујемо, те да се увежемо са пољопривредницима који живе на подручју Националног парка. Од њих намеравамо преузимати пољопривредне производе за припрему овдашњих оригиналних и других јела за угоститељску понуду“, наводи Павловић.

Осим за планинарство, овде се стварају услови за ловни и риболовни туризам, организовање одређених спортских такмичења и садржаја на води, научно-истраживачке експедиције које желе да изучавају ово подручје богато великим бројем ретких трава, ендемичном врстом Панчићеве оморике, где је станиште мрког медведа и дивокоза које брсте на литицама кањона изнад кога лете белоглави супови.

Ово подручје је изузетно атрактивно за љубитеље различитих екстремних спортова, алпинисте, рониоце и припреме спортских екипа.

Павловић каже да им је приоритет обезбеђивање смештајних капацитета и да ће склопити уговоре са заинтересованим мештанима који имају услове за пријем и боравак туриста, као и за откуп прехрамбених производа које производе на органски начин на простору Националног парка, а да ће на пролеће наставити и са грађевинским активностима.

Национални парк „Дрина“ формиран је 2017. године одлуком Народне скупштине Републике Српске. Његова површина је 6.315 хектара и у циелости се налази на подручју општине Сребреница.

Реч је о простору са изузетним природним ресурсима и потенцијалима за развој туризма, али без одговарајуће инфраструктуре, која треба да се изгради.

Задатак ове установе јесте да брине о еколошкој заштити, односно да плански штити и развија, те стручно уређује ово подручје и претвара га у туристичку оазу, уз максимално очување природних лепота и ресурса и изградњу неопходних објеката уз стриктно поштовање правила градње на заштићеном подручју.

Извор: СРНА

 

Nacionalni park DrinaPodrinjeRadomir PavlovicRepublika SrpskaНП ДринаПодрињеРадомир ПавловићРепублика СрпскаСребреница
Comments (1)
Add Comment
  • Skelani

    Kada je bio JAVNI KONKURS za zapošljavanje u pomenutom NP? Prijaviću nadležnim nezavisnim inspekcijama da ispitaju po kom osnovu i kriterijumima su radnici zaposleni. Nećete od javne imovine praviti privatni stranački monopol. Ako je narod ovde glup postoje mladi koji ne podležu šlihtanju i cene moralne vrednosti.