На одмор поред белоглавог супа

Број туриста који су у првих седам месеци ове године походили Златибор повећан за 19 одсто. – Лепотом маме пејзажи резервата „Увац”

Туристички радници Златибора објавили су ових дана да је минули месец јул био посећенији на овој планини него прошлогодишњи. На основу репрезентативног узорка од 2.143 лежаја у златиборским хотелима и одмаралиштима, број гостију је у јулу на Златибору био 15 одсто већи од оног у истом месецу лане. Укупно, број туриста који су у првих седам месеци ове године походили Златибор повећан је 19 одсто.

Специјални резерват Увац Фото: С.Јовичић

Толике госте овде – а реч је о двадесетак хиљада људи дневно у шпицу сезоне – уз познате садржаје и све модернији смештај свакако привлаче и занимљиви излети по околним пределима југозападне Србије. Савремени туриста не жели одмор да проведе само у шетњи центром Златибора, „кулирању“ у баштама кафића и повременом освежавању на базенима. Многи – особито странци – током одмора желе да обиђу читав крај, упознају очувано и недовољно познато, а овај део државе обилује таквим одредиштима.

Управо зато је, по речима Мирослава Ивановића из Туристичке организације регије Западна Србија, овдашња понуда однедавно богатија за осам програма једнодневних излета, осмишљених у сарадњи са туристичким делатницима Златибора, Ужица и Пријепоља.

– То су излети у Сирогојно и Стопића пећину, затим у Мокру Гору, Вишеград, на Тару и Перућац, у Специјални резерват природе Увац, на сплаварење Лимом, затим тура названа „На светим водама Лима“, као и излет у Ужице, Злакусу и Потпећку пећину. Све смо их представили флајерима на српском и енглеском језику. Остварујемо сталну сарадњу са организаторима излета, пружаоцима услуга смештаја и информативним центрима у тим местима. Информације о излетима доступне су у хотелима, агенцијама. Те активности подржала је ТО регије Западна Србија финансирањем од 50 одсто, како би се унапредило јавно-приватно партнерство у туризму и поспешило ширење информација од значаја за туристе – истиче Ивановић, додајући да је свеукупна понуда ове регије представљена и на 55. Драгачевском сабору трубача у Гучи.

Они који су доживели излете у овом крају кажу да су прави бисер у сваком летовању. Своје особите дражи има посета јединственим брвнарама Музеја „Старо село“ у Сирогојну где се у крчми проба домаћа гибаница, качамак и друга стара јела. Незаборавна је вожња „ћиром“ по вијугавој „шарганској осмици“, као и обилазак Дрвенграда у Мокрој Гори и Андрићграда у Вишеграду. Ненарушена пространства Таре и свежина Перућца прави су изазов за љубитеље очуване природе. Лепотом маме пејзажи резервата „Увац“ са белоглавим супом на небу и нестварним меандрима реке Увац. Посебан доживљај је сплаварење Лимом, посета слаповима Сопотнице или манастиру Милешева у коме је Бели анђео. Неки воле да виде и село земљаних лонаца, како Злакусу називају, а уз њу је Потпећка пећина са највећим улазом на Балкану, где се крај неког од мноштва рибњака на краткој речици Петници која из пећине истиче обавезно спрема чувена пастрмка…

Б. Пејовић
Политика
TarauvacZapadna SrbijaZlatiborБранко ПејовићтуризамТуристичка организација регије Западна Србија
Comments (0)
Add Comment