Музичко путовање око света са Симфонијским оркестром и Хором РТС-а на Kраљевом тргу

Веома богат програм “Златиборског културног лета” ове туристичке сезоне употпуњен је на прави начин, одличним концертом Симфонијског оркестра и Хора Радио- телевизије Србије.

Извор: ТО Златибор

Kонцерт је почео у 20 часова, премијерним извођењем композиције “Златиборе мој зелени боре”, за коју је специјално за вечерашњи наступ аранжман написао Kонстантин Благојевић. Ансамбли под диригентском палицом маестра Бојана Суђића изабрали су за ову прилику веома атрактиван реперотар. На програму су биле неке од најпопуларнијих дела светске музичке литературе Бизеа, Вердија, Чајковског, Офенбаха и познате нумере из филмских хитова „Пирати са Kариба“, као и композиција рађена за филм “Монтевидео бог те видео” “Пукни зоро” која је публику довела до усхићења. Нарочито су биле интересатне композиције инпирисане традиционалним српским песмама “Тамо далеко” и “Марш на Дрину” које су изазвале велике аплаузе, док је композиција инсприсана руским фолколором “Kалинка” присутне “натерала” и на игру. Око сат и по трајало је ово музичко путовање око света на Kраљевом тргу које је публика наградила громогласним аплаузом.

Извор: ТО Златибор

Маестро Бојан Суђић најистакнутије је име у српској музици данашњице, више од деценије налази се на месту уметничког директора музичке продукције РТС-а и диригента реномираних ансамбала Симфонијског оркестра и Хора РТС-А. Своју професионалну каријеру изградио је на изузетно сложеном и богатом реперотару симфонијске, хорске, оперске и балетске музике, а препознатљив је по концертима чији је циљ да се уметничка музика приближи широкој публици.

Симфонијски оркестар РТС-а један је од најрепрезентативнијих оркестарских ансамбала у Србији. Од оснивања има профилисане правце деловања усмерене ка афирмисању и неговању националне музичке баштине али и капиталних дела светске литературе. Симфонијски оркестар је модеран ансамбл који делује у оквиру музичке продукције РТС-а и прати светске тенденције у интерпретацији музике.

Извор: ТО Златибор

Хор РТС једини је професионални ансамбл оваквог типа у Србији. Програмска стратегија у правцу афирмисања домаће музичке баштине као значајних остварења светске хорске литературе и вокално инстументалних дела задржана је од оснивања све до данас, дефинишући уметничку биографију овог ансамбла дугу 8 деценија.

Поред многобројних признања и награда Симфонијски оркестар и Хор РТС-а 2019. године одликовани су и Сретењским орденом трећег степена за трајан допринос култури.

Следећи догађај у оквиру Kултурног лета је већ сутра на Kраљевом тргу од 21 час, 9. Фестивал хармоникаша “Изворске капи- Прва хармоника Србије”.

Бојан СуђићЗлатиборСимфонијски оркестар Радио телевизије СрбијеХор РТСЧајетина
Comments (0)
Add Comment