ЈП „ББ Терм“: Коначно година без губитака

Иако још није готов завршни рачун, сасвим сигурно је да ће ЈП ББ Терм из Бајине Баште по први пут од оснивања имати  иза себе годину без губитака. Успех је то за овај  колектива који има 21-ог стално запосленог и и још два инвалидна лица упослена преко јавних радова до краја фебруара.

„Има више фактора који су допринели да имамо позитивно пословање у 2014. години. Ту је, пре свега , рационално трошење енргената, добра радна активност, повољни температурни временски услови, смањење цене мазута, повећање цене грејања и уредна наплата од потрошача наших услуга“ – каже директор предузећа Велимир Радовановић.

На слици: Директор ЈП ББ Терм Велимир Радовановић

ЈП ББ Терм греје  око хиљаду домаћинстава и близу сто привредних и других субјеката. Грејни простор код домаћинстава креће се око 52.000 квадрата,привредни око 10.000, а повлашћени, школе, вртић, плаћа општински буџет, износи око 17.000 квадратних метара.

У ситему грејања нлазе се три топлане, градска на маузут, школска на угаљ и сеоска топлана у Костојевићима, која такође користи мазут.

„Годинама се дешавало да се решавају последице, а никако узрок проблема у обављању наше делатности. Од пре две године кренули смо да отклањамо узроке. У том циљу решавали смо заштиту извора енргије,  формирали примарни котловски круг, набавили уређај за одржавање притиска, направили нову хемијску припрему воде, поставили уређај за њено филтрирање, урадили хемијску припрему воде за потребе школске котловнице, баждарили вентил сигурности, инсталирали програм СКАД (њиме се регулише теммпература воде која иде у топловод) и обавили неопходне ремонте“ -истиче директор Радовановић.

Ове иновације у првој години донеле су уштеду  250 тона мазута, а лане је она износила 300 тона.

Минуле године уграђена су 52 калориметра у подстанице код стамбених зграда. То је омогућило мерење утрошка  топлотне енергиоје за сваку од тих зграда, а у плану је постављање калориметара у зградама тако да ће свако домаћинство моћи да зна тачан свој утрошак.

У овом јавном предузећу задовољни су наплатом својих услуга. Она у просеку износи  непуних 95 процената. Код домаћинстава наплата је достигла 91, а код привреде 99,2 посто. Редовно се утужују они који су нередовне платише и не дозвоља се да потраживања застаревају. Успостављена је сарадња са четворицом окружних извршитеља који  то раде за подручје Златиборског округа и то се позитивно одразило на наплату.

„Имамо оних које смо утужили по четврти пут, имамо и два корисника који дугују по 300.000 динара на име грејања. Јавља се и крађа енергије у виду нелегалног прикључења бојлера, грејања веће површине од пријављене, а недавно је наша контрола установила да је један грађанин из Костојевића крао топлотну енергију тако што је без нашег знања прикључио се на топловод и грејао већи продајни простор. Од раније  имамо терет враћања дуга Дирекцији за робне резерве, којој није плаћено око 1.260 тона мазута. Део смо лане платили, рачунамо да ћемo у текућој години успети да дуг смањимо“ – вели директор Велимир Радовановић.

                                                                                                                                                                В.М.

Comments (2)
Add Comment
  • Зоран

    Свака част директоре, него ако можете да ми учините услугу да питате вашег Златана шта је било са фабриком обуће. А Дрина Инфо да похвалим за успех анкете о раду општинске власти и да вас замолим да пишете о Златановој фабрици обуће!

  • nebojsa

    Da se malo ispita o otimanju hidroelektrane od strane Beograda to jest da vise elektrana nece pripadati Bajinoj Bastian vec se seli sve u Bg sramno od opstinske garniture da nista nepominju