Хитне мере и пооштравање услова за поседовање оружја

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће након ноћашње трагедије у Младеновцу, када је убијено осам особа и рањено 14, бити донете мере по хитном поступку, а једна од њих је пооштравање услова за поседовање оружја.

Извор: Влада Републике Србије

Вучић је, у обраћању јавности, у своје и у име Владе Србије изразио саучешће породицама страдалих у ОШ „Владислав Рибникар” и у Младеновцу, и поручио да смо заједно уједињени у болу и тузи.

Ово је масовни злочиначки напад, после напада на нашу децу, а после на свакога ко се случајно нашао испред Ловачког дома у Младеновцу. Ово је напад на нашу земљу и сваки грађанин то осећа, поручио је председник и додао да су сви велики народи у сличним ситуацијама успевали да налазе разумна решења после трагедија.

Он је најавио да ће у наредних шест месеци бити примљено неколико хиљада нових полицајаца како би у свакој школи у Србији био присутан један полицајац, и навео да ће се тиме подићи сигурност у школама и смањити вршњачко насиље.

У Београду има 331 школа, и 331 полицајац ће бити распоређен у њима, рекао је Вучић и напоменуо да ће за остале мере бити потребно 25 милиона евра, као и да је тај новац обезбеђен.

Према његовим речима, ноћашњи напад у Младеновцу је терористички акт у којем су јединице МУП-а имале задатак да ухапсе и неутралишу терористу.

Он је истакао, поводом масовног убиства у Младеновцу, да је донета и одлука да се подигне ниво обавештајне и контраобавештајне заштите целе земље.

Председник Србије је указао на то да ће Влада Србије данас донети закључак у коме се налаже МУП-у да припреми хитне измене и допуне Закона о оружју, којима би се пооштрили услови за држање кратког и ватреног оружја.

Сви људи који имају оружје проћи ће ревизију, након које неће остати више од 30-40 хиљада комада. Извршићемо разоружање и удвостручићемо казне. Такође, и код ловаца биће предвиђене шестомесечне и годишње провере, које обухватају лекарске и психијатријске анализе и тестове на психоактивне супстанце, рекао је председник Србије.

Вучић је најавио и да ће МУП предузети мере да се обезбеди мораторијум за држање оружја.

МУП-у ће бити наложено да предузме све мере и да сва лица која илегално држе оружје предају то оружје за месец дана, а Министарству правде да пооштри казне за неовлашћено држање оружја, истакао је oн.

Извор: Влада Републике Србије

Comments (0)
Add Comment