ЗАБАВА: Дрински сплавари – штимунг Подриња

Музичка традиција Бајине Баште дуга је колико и историја ове варошице. Оно што је карактеристично за урбане варошице Балкана, па и овај део Србије, јесу тамбурашки оркестри као део општег музичког фолклора и наслеђа. Некада су то биле веће тамбурашке дружине, састављене од локалних људи, радника, трговаца, чиновника… Данас је жеља и посвећеност музици иста, само су састави нешто другачији а репертоари богати, уметнички развијени и милозвучни као некада. Музички састав „Дрински сплавари“ негује стари звук, традиционалну музику без струје и баштини традицију некадашњих бајинобаштанских музичких клапа.

Најпознатији и  најоргиналнији бенд Бајине Баште и овог дела Подриња је популарни састав „Дрински сплавари“ који већ дужи низ година даје добар штимунг музичкој сцени овог краја. Гагац, Ђани и Бранко су свима добро позната екипа која својим свиркама обележава како најсвечаније тренутке и проводе у Бајиној Башти тако и бројне јавне светковине. Већ годинама Сплавари често у препознатљивим морнарским мајицама су незаобилазни на венчањима, рођенданима, годишњицама и свим другим прославама.

„Као што сваки човек има свој хоби који га испуњава и опушта тако и ми имамо нашу забаву а то је свирање у оркестру. Свирамо акустичне инструменте а по потреби и остале. Посебну пажњу поклањамо оргиналној интерперетацији и аранжманима који су прилагођени природи наших инструмената“ – каже за наш портал Ђани. Он додаје да сви заинтересовани да уживају у музици „Дринских сплавара“ их могу контактирати путем телефона 065/6527422 или путем њихове званичне ФБ странице www.facebook.com/drinskiSplavari .

ansamblBajina BastaDrinski splavarimuzikaPodrinje
Comments (0)
Add Comment