Дрински сплавари отварају 25. Дринску регату

У среду 18. јула , у 19 часова, у галерији Установе „Култура“ у Бајиној Башти биће отворена изложба „Дрински сплавари“, аутора Јасне Станковић и Синише Спасојевића. Отварање изложбе представља и званичан почетак јубиларне 25. Дринске регате која се одржава од 18. до 22. јула.

„Овом изложбом хтели смо да отргнемо од заборава успомену на храбре дринске сплаваре који су током XIX и XX века непредвидивом и ћудљивом Дрином превозили дрвну грађу од њеног настанка у Црној Гори код Шћепан Поља до Шапца, па чак и даље до Београда и Смедерева.

Сплаварење и послови директно повезани са њим дуго су били готово главно занимање становништва у многим селима дуж реке Дрине. Неустрашиви и вешти дрински сплавари савладавали су сурову нарав реке Дрине током свих годишњих доба. Преграђивањем тока Дрине за потребе изградње хидроелектрана у Зворнику, Бајиној Башти и Вишеграду средином XX века престао је превоз дрвне грађе речним током и угашен један занат.

Овај древни занат још се ретко где у свету примењује, а имао је своју улогу и значај толико дуго да је тешко проценити колико далеко у прошлост сежу његови почеци. И баш сада, када обележавамо 25. година трајања манифестације Дринска регата, која се одржава сваке године у јулу у част истих ових дринских сплавара, хтели смо да сликом и речју приближимо занат кога се све мање сећа.“ – објашњавају аутори изложбе.

Дрина Инфо

Bajina BastaDrinaDrinska regataDrinski splavariizlozbaJasna StankovicPodrinjeSinisa SpasojevicsplavsplavaritradicijaБајина БаштаДринска регатаПодрињеСиниша Спасојевић
Comments (0)
Add Comment