До 21. новембра подношње захтева за измену накнаде током породиљског одсуства

Општинска управа Бајине Баште је издала обавештење да је одлуком Уставног суда потврђено да је била неуставна исплата породиљских накнада испод минималца те да породиље могу поднети захтев за измену коначног и правоснажног решења о накнади зараде током породиљског одсуства у периоду од 21. маја 2019. године до 21. маја 2021. године.

Извор: Општина Бајина Башта

Захтеве је могуће поднети на шалтеру Општине Бајина Башта до 21. новембра.

У августу ове године су Министарство за бригу о породици и демографију Владе Републике Србије и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања упутили су општинским и градским управама и центрима за социјални рад појашњење Инструкције која се односила на поступак остваривања права на накнаду зараде за време породиљског одсуства.

Према појашњењу Инструкције, упућене 2. августа, захтев за измену решења о накнадама могу поднети сви корисници о чијим правима се одлучивало од почетка примене Закона о финансијској подршци породици с децом, односно од 1. јула 2018. године.

Поред породиља, право на исплату обештећења имају и корисници који су решења добили по основу права на накнаду за одсуство са рада ради посебне неге детета, права на остале накнаде по основу рођења и неге детета и посебне неге детета жена пољопривредних осигураница, као и права на додатак за помоћ и негу другог лица.

Инструкција се односила на примену и спровођење одлука Уставног суда, објављених у мају 2021. године.

 

Comments (0)
Add Comment