„Ђердан од ћирилице“ у граду ћирилице

У петак, 25. новембра у 19 часова у галерији Установе „Култура“ биће одржана промоција збирке песама са конкурса „Чувари ћирилице“ који је организован у оквиру манифестације „Ћирилична баштина“ у мају ове године.

Песнички конкурс „Чувари ћирилице“ за најбољу песму посвећену ћирилици расписан је као увод у 4. „Ћириличну баштину“ која је одржана маја 2022. године. Аутори најбољих песма, по оцени стручног жирија, награђени су дипломама и поклон пакетима „Ћириличне баштине“ приликом отварања манифестације 21. маја 2022. године. Одзив на конкурс је био изузетан, пристигло је 100 песама, а своје песме су доставили аутори из Србије, Републике Српске, Црне Горе, Северне Македоније, Федерације БиХ, Хрватске…

Из Организационог одбора „Ћириличне баштине“ наводе да им је задовољство да ће као још један резултат манифестације, објављивањем ове књиге, отворити пут до читалачке публике бројним надареним песницима и представити стотинак дивних песама насталих у част српског писма.

„Ћирилична баштина“ је традиционална манифестација у области културе и туризма од значаја за општину Бајина Башта, посвећена српском језику и очувању ћирилице. Циљ „Ћириличне баштине“ је да подстиче и негује коришћење ћирилице, да на српском говорном подручју обогаћује културни идентитет и унапређује садржаје у области српског језика и културе. „Ћирилична баштина“ се одржава сваке године у мају око Дана Светих Ћирила и Методија у трајању од најмање три дана.

 

pesmeБајина Башта град ћирилицеград ћирилицеЂердан од ћирилицекултурна манифестацијаманифестацијапесмапеснички конкурссрпски језикЋирилицаЋирилична баштинаЧувари ћирилице
Comments (0)
Add Comment