Бајина Башта у пилот-пројекту „Улога ученика у заштити животне средине“

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић и министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић потписали су данас Протокол о сарадњи поводом реализације пилот пројекта “Улога ученика у заштити животне средине“ у 29 основних школа на територији Србије.

Министарка Вујовић са председницом општине Бајина Башта Весном Ђурић

Наш циљ је да подижемо свест о значају заштите животне средине, пре свега код деце, и у томе нам много значи подршка министарства просвете. Пилот пројекат ћемо реализовати у по једној основној школи у 29 јединица локалне самоуправе, а кад се заврши битно је да дођемо до квалитетног документа за системско образовање за ову област. На томе заједно радимо и очекујем да ћемо израдити документ током 2022. године, како би након усвајања на Влади, био имплементиран у свим основним школама у Србији – рекла је министарка Вујовић после потписивања Протокола.

Министарка је истакла да је спровођење пилот пројекта само почетак, а циљ је да се заштита животне средине интегрише у систем формалног образовања у Србији. Она је навела да су пројектом обухваћене теме попут заштите и очувања природе, одрживог развоја и управљања отпадом, затим заштита вода и земљишта, заштита ваздуха, климатске промене и заштита од нејонизујућег зрачења и буке.

Весна Ђурић са министром Ружићем

Међу представницима 29 локалних самоуправа и основних школа у којима ће пројекат бити реализован била је и председница општине Бајина Башта Весна Ђурић. Она је ову прилику искористила и да министре просвете и заштите животне средине упозна са актуелним пројектима који се реализују у Бајиној Башти као и плановима и потребама за наредни период.

„Улога ученика у заштити животне средине“Бајина БаштаБранко РужићВесна ЂурићИрена Вујовићминистарство за заштиту животне срединеМинистарство просвете
Comments (0)
Add Comment