БАЈИНА БАШТА: У петак акција добровољног давања крви

У петак, 24. марта у сали Скупштине општине Бајина Башта биће организована акција добровољног давања крви у времену од 10 до 15 часова.  Редовну акцију добровољног давања крви организује Служба за трансфузију крви Ужице у сарадњи са Црвеним крстом Бајина Башта.

Потребе за крвљу и крвним продуктима

Потребе за крвљу и крвним продуктима једне земље зависе од броја становника, броја болничких кревета и врста медицинских услуга које се примењују у тој средини. План потреба се доноси на основу увида у годишњу потрошњу крви у протеклом периоду.

У нашој земљи потребно је да буде 40 добровољних давалаца на 1000 становника (4%), а проценат добровољних давалаца крви у Србији годинама креће се око 3%.

Ко све може дати крв

Давалац крви може бити свака здрава, одрасла особа, старости од 18-65 година код које се лекарским прегледом и провером крвне слике, односно нивоа хемоглобина, утврди да давање крви неће угрозити ни њу, нити особу којој би се та крв применила. Мушкарци могу дати крв свака 3 месеца, а жене свака 4 месеца. Крв не треба да дају људи који тренутно примају терапију или имају акутну или хроничну болест. Давање крви није болно, не ствара навику и не штети организму.

Сваки давалац крви сваки пут када да крв тестира се на крвно-групну припадност у системима АВ0 и Rhesus, као и на маркере следећих хематогених трансмисивних болести: вирус хепатитиса типа Б и Ц, вирус хумане имунодефицијенције (HIV) и сифилис. Сам процес уобичајеног давања крви у просеку траје 8 – 10 минута.

Comments (0)
Add Comment