БАЈИНА БАШТА: Босна потражује преко 30 милиона евра од ХЕ „Бајина Башта“

Министар спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине Мирко Шаровић изјавио је да је у току усаглашавање дневног реда заједничке седнице Већа министара БиХ и Владе Републике Србије најављене за 4. новембар.

У разговору за Фену потврдио је да је једна од предложених тема за ту седницу и годинама нерешено питање исплате накнада за потопљено земљиште у општинама у БиХ након изградње Хидроелектране „Бајина Башта“. Како је раније и истицано Србија, односно Хидроелектрана „Бајина Башта“ дугују више од 30 милиона евра Сребреници, док српска општина Бајина Башта редовно прима накнаду од Хидроелектране која износи око милион евра на годишњем нивоу.

Шаровић је изјавио да ће Министарство одговорити на иницијативу општина Сребреница, Братунац, Вишеград и Рогатица о решавању овог питања и то питање уврстити у дневни ред седнице да би се решавали будући доноси. – Питање дуговања последње 23 или 24 године остаје, али ти односи се морају уговорно решити у складу с интересима обеју страна јер локалне заједнице у БиХ трпе док се накнаде исплаћују општинама у Србији – казао је Шаровић.

Подсетио је да је питање накнада за потопљено земљиште део ранијег самоуправног споразума тадашњих социјалистичких република Србије и БиХ. Шаровић је појаснио да БиХ и Србија тренутно делегирају питања за заједничку седницу те да ће се накнадно од тих питања припремити дневни ред и додаје да је кандидовно и питање регионалних пројеката, питање водотокова те је најавио да је могуће и потписивање два споразума из области животне средине и наменске индустрије.

Изразио је наду да ће Министарство комуникација и промета БиХ делегирати питање заједничког пројекта изградње или реконструкције железничке пруге Сарајево – Београд. Оценио је да су овакве седнице корисне уколико се не одржавају про форме него ако имају ток садржаја и садрже питања од обостраног интереса.

– Заједничке седнице не морају бити тако честе, али требају бити добро припремљене. Боље је да имамо три до пет тачака дневног реда, али да оне буду садржајне и од интереса за обе стране – закључио је у разговору за Фену државни министар Мирко Шаровић.

Bosna i HercegovinaOpstina Bajina BastaSrbijaВлада Републике Србијезаједничка седница владаОпштина СребреницаХидроелектрана Бајина Башта
Comments (0)
Add Comment