9. ЈАНУАР: Дан и Крсна слава Републике Српске

Република Српска данас слави 24 године постојања. Обележавање 9. јануара – Дана Републике Српске и њене крсне славе, Светог првомученика и архиђакона Стефана, почело је јуче полагањем венаца на спомен обележја палим борцима Војске РС, борцима Народно ослободилачког рата и на споменик „12 беба“ у Бањалуци.  Централна прослава Дана РС и свечана академија под називом „Завет слободи“ биће одржана данас, у спортској хали „Борик“ у Бањалуци.

Најављено је да ће свечаној академији присуствовати 1.200 званица, међу којима премијер и министри из Владе Србије, као и српски патријарх Иринеј. Председник РС Милорад Додик одржаће у Административном центру Владе РС традиционалне пријеме за представнике законодавних, извршних и правосудних органа и институција РС, представнике РС у заједничким институцијама БиХ, великодостојнике верских заједница, културне и научне раднике, привреднике, представнике борачких организација, спортисте, студенте, награђене ученике и медије.

Милорад Додик, председник Републике Српске

Руководство РС ове године је одлучило да обележавању Дана Републике да још већи значај у односу на претходне године, како би послали поруку да не признају одлуку Уставног суда БиХ који је 9. јануар прогласио неуставним као Дан републике и крсну славу РС. Иницијативу у том правцу су подржали и бројни културни радници, организације цивилног друштва, студенти, спортисти, уметници и многи други а вођења је и велика кампања за обележавање Дана републике који је координирала Студентска канцеларија у Источном Сарајеву.

Република Српска је основана 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ. Основали су је српски посланици у тадашњој скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима која су се тицала опстанка Југославије и након што су припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали конститутивни статус. Положај и овлашћења Републике Српске потврђени су у Дејтону 1995. године, када је она установљена као један од два ентитета који сачињавају БиХ. Српска од свог формирања има законодавну, судску и извршну власт.

Ова српска држава простире се на 24.857 квадратних метара, а према подацима пописа из 2013. године има 1.326.991. становника. За опстанак Републике Српске током ратних сукоба деведесетих година 20. вијека страдало је 21.000 бораца, према званичним подацима које је изнео Истражно-документациони центар БиХ. Народна скупштина Републике Српске није престајала с радом ни у току ратних сукоба. Српска се састоји од 57 општина и шест градова.

Основне привредене гране Републике Српске су енергетика, металургија и прерада метала, електро и хемијска индустрија, индустрија прераде дрвета, индустрија текстила, коже и обуће, индустрија грађевинског материјала, прехрамбена индустрија.

Српска има обиље природног богатства – планине Зелегору, Трескавицу, Јахорину, Романију, Грмеч, Козару, Озрен… с огромним шумским и ловним богатством и туристичком перспективом. Република Српска има водотоке моћних ријека попут: Уне, Сане, Врбаса, Укрине, Дрине и Таре, које спадају у најбистрије на Балкану.

Свим грађанима Републике Српске честитамо Дан државности и желимо срећну Крсну славу.

Дрина Инфо портал

BanjalukaBosna i HercegovinaDan drzavnostiDan Republike Srpskepatrijarh srpskiproslavaRepublika SrpskaБосна и ХерцеговинаДан државностиДан Републике Српскедржавадржавни празникМилорад ДодикпрославаРепублика СрпскаСрбисрпска земља
Comments (0)
Add Comment