5. Ћирилична баштина у знаку Матице српске

У општини Бајиној Башти се од 24. до 27. маја одржава пета по реду Ћирилична баштина, традиционална манифестација у области културе и туризма посвећена српском језику и очувању ћирилице. Циљ Ћириличне баштине је да подстиче и негује коришћење ћирилице, да на српском говорном подручју обогаћује културни идентитет и унапређује садржаје у области српског језика и културе. Организатор манифестације је Установа „Култура“ уз подршку Туристичке организације „Тара-Дрина“ и Канцеларије за младе Бајина Башта, а под покровитељством Општине Бајина Башта.

Из године у годину подижући квалитет програма Ћирилична баштина је постигла то да овај пут у Бајину Башти доводи нека од најзначајнијих имена у области српског језика и књижевности као и врсне књижевне, позоришне и научне посленике. Значајан део програма припремљен је у сарадњи са Матицом српском, а најстарија српска књижевна, културна и научна институција је и добитник Ћириличне даровнице, најпрестижније награде коју у Бајиној Башти додељују само једном годишње за изузетан допринос и нарочите заслуге у очувању и промоцији ћирилице и неговању српског језика и писма.

Овогодишњи програм обилује бројним квалитетним садржајима који ће престоницу ћирилице у неколико дана трајања манифестације претворити и у центар српске културе.

– Имамо задовољство да најавимо да ће током 5. Ћириличне баштине бити одржан велики научни округли сто о ћирилици. Уз изузетну помоћ и организацију Матице српске и проф. др Исидоре Бјелаковић која је радила на припреми овог скупа у Бајиној Башти ћемо у петак, 26. маја, угостити академика Злату Бојовић, професоре са четири универзитета из Србије и Републике Српске, представнике медија, а имаћемо и песнички кутак са драгим гостима из Црне Горе. – кажу из Организационог одбора манифестације.

Част нам је што ћемо током Ћириличне баштине имати књижевно вече Ивана Негришорца. Вече посвећено великом књижевном ствараоцу и садашњем председнику Матице српске биће одржано у суботу, 27. маја од 19 сати у градској галерији у Бајиној Башти. У петак је песничко вече Селимира Радуловића, књижевника и управника Библиотеке Матице српске, а на дан почетка манифестације имамо изложбу експерименталне калиграфије посвећене ћирилици и предавање проф. др Часлава Копривице. Занимљиво је да ћемо ове године у програму Ћириличне баштине у Бајиној Башти имати прилику да чујемо и председника и заменика председника Савета за српски језик који је конституисан овог месеца. Председник Савета чији је задатак да прати и анализира стање у области употребе српског језика у јавном животу и спровођења мера ради заштите и очувања ћириличког писма као матичног писма је проф. др Александар Милановић који ће бити учесник научног округлог стола, док је заменик председника књижевник Селимир Радуловић. – наводе организатори.

 

Уобичајено ће на Ћириличној баштини бити и забавних садржаја тако да нас у четвртак очекује „жива библиотека“ на главној улици, а у суботу у Парку ћирилице такмичење бебе у пузању „За бебу више, за слово ближе“

Четвртак вече је посвећено Вуку Караџићу кроз представљање књиге о њему аутора Момчила Вуковића Бирчанина у издању регионалног Архива Ужице и Установе „Култура“, после чега следи представа „Мој отац Вук Караџић“.

5.Ћирилична баштина почиње литургијом у манастиру Рача, на дан Светих Ћирила и Методија и беседом о солунској браћи. У вечерњим часовима свечано отварање ће употпунити музички програм талентоване деце из Бајине Баште и наступ КУД-а „Јелек“. Том приликом ће бити додељене захвалнице фирмама које се посебно истичу у заштити и неговању ћирилице, а награђени за 2023. годину су Центар дечјих летовалишта и опоравилишта града Београда, ТВ 5 Ужице и ББ Комерц ДОО из Бајине Баште.

Програм 5. Ћириличне баштине

Среда, 24. мај

08.00  Манастир Рача

      –     Литургија

–     Беседа посвећена Светoм Ћирилу и Методију

18.00 Галерија Установе „Култура“

–     Отварање манифестације

  • КУД „Јелек“ – две кореографије
  • Културно-уметнички програм
  • Отварање изложбе најбољих ученичких ликовних радова са конкурса „Ћирилица Баштом шета“ и додела награда најбољима
  • Додела награда најбољима са фото-конкурса „Ћирилица надахњује“
  • Додела захвалница установама које се посебно истичу у заштити и неговању ћирилице.

19.00   Галерија Установе „Култура“

–    Отварање изложбе Софије Рабреновић – Софи Раб „Ко још мари за Ћ“

–    Проф. др Часлав Копривица – предавање

Четвртак, 25. мај

16.00  Главна улица

–     „Жива библиотека“ – „књиге“ су људи који имају богата лична искуства и спремни су да их поделе са „читаоцима“, а „читање“ се састоји од разговора.

19.00 Галерија

– Промоција књиге „Вук Стефановић Караџић“ аутора Момчила Вуковића Бирчанина

20.00  Галерија

–     Представа „Мој отац Вук Караџић“

Петак, 26. мај 

15.00   Галерија Установе „Култура“

Округли сто:

Академик Злата Бојовић (Српска академија наука и уметности) – Ћирилица у Дубровнику

Проф. др Марина Курешевић (Универзитет у Новом Саду) – О ћирилици  рукописних текстова профаног карактера из XVI века са тла Босне

Проф. др Исидора Бјелаковић (Универзитет у Новом Саду; Матица српска) – Појава гражданице у српској рукописној документацији прве половине 18. века

Проф. др Вања Станишић (Универзитет у Београду) – Латинизација ћирилице

Проф. др Владимир Поломац (Универзитет у Крагујевцу) – Стара српска ћирилица у ери вештачке интелигенције

Проф. др Лазар Димитријевић (Универзитет у Крагујевцу) – Српска ћирилица у савременој уметничкој пракси

Проф. др Александар Милановић  (Универзитет у Београду; Матица српска) − Данашњи статус српске ћирилице и мере њене заштите

Проф. др. Биљана Бабић (Универзитет у Бањалуци) – “Ћирилично насљеђе Бањалуке и околине“.

Др Вера Чолаковић (Универзитет у Бањалуци) – Одрази Вукове реформе писма у Српско-далматинском магазину (1836-1873)

Градимир Аничић (Политика) – Српски језик у штампаним и другим медијима данас

Проф. др Виктор Савић (Универзитет у Београду; Матица српска) – О проблему настанке  ћирилице (снимак излагања)

Песнички кутак

(представљање збирки песама Азбучник и Вуковање Милице Бакрач)

Милош Ћоровић (Црна Гора) – О Азбучнику и Вуковању

Милица Бакрач (Црна Гора) – Језику мом пјесма

20.00  Галерија Установе „Култура“

–      Песничко вече – Селимир Радуловић

Субота, 27. мај

10.00  Парк ћирилице

–    Такмичење беба у пузању „За бебу више, за слово ближе“

19.00  Галерија Установе „Култура“

–     Књижевно вече – Иван Негришорац

20.00  –    Уручивање награде „Ћирилична даровница“

 

 

 

5. Ћирилична баштинаБајина БаштаИван НегришорацМатица Српскапрестоница ћирилицепроф. др Александар Милановићпроф. др Драган СтанићСелимир РадуловићЋирилична баштинаЋирилична даровница
Comments (0)
Add Comment