Реализован тренинг Сензорна соба у Бајиној Башти

У оквиру пројекта „Ја имам сан“ Бајина Башта, у просторијама Црвеног крста Бајина Башта 16. октобра 2016. године одржан је тренинг на тему „Сензорна соба“, намењен стручном особљу будућег дневног боравка за особе са сметњама у развоју у Бајиној Башти.

Обуку су организовали дефектолози и педагози Друштва за церебралну и дечију парализу Ивањица: Мр. Светлана Главинић, Дубравка Ивковић и Ана Драгојевић. На овај начин, учесницима тренинга је представљена помоћна терапијска метода у виду специјализоване интерактивне собе за стимулацију свих чула и успостављање емоционалне равнотеже особа са тешкоћама у развоју. Циљ овакве методе јесте креирање индивидуалних планова и програма рехабилитације прилагођених специфичним потребама пацијената, што се постиже кроз стимулацију свих чула, подизање пажње, побољшање функционалног статуса и остварење боље сарадње с пацијенатима током третмана.

Сензорну собу ће од 2017. године у терапијске сврхе моћи да користе деца и млади са сметњама у развоју – корисници дневног боравка Dream центра у Бајиној Башти, док је у плану проширење услуге на остале суграђане којима је помоћ потребна.

Тренинг је реализован у оквиру пројекта „Ја имам сан…“, чији циљ је подршка социјалној инклузији рањивих група на територији општине Бајина Башта. Пројекат финансира Европска унија, а реализује општина Бајина Башта у сарадњи са Центром за социјални рад и Удружењем деце са сметњама у развоју и њихових родитеља.

Пројекат “Европска подршка инклузивном друштву”, који Европска унија финансира са 5,4 милиона евра, има за циљ да обезбеди већу друштвену укљученост угрожених група у Србији као што су старија лица, деца, припадници мањина укључујући Роме и Ромкиње и други. ЕУ је кроз пројекат бесповратно доделила 4,3 милиона евра у виду 28 грантова, који ће се реализовати у 36 градова и општина у Србији до краја 2017. Пројекти, које спроводе републичке и покрајинске институције социјалне заштите, општине и градови, центри за социјални рад, удружења грађана, фондације, образовне установе и јавна предузећа, ће повећати обим и квалитет услуга на локалу у области социјалне и здравствене заштите, становања, образовања и запошљавања и тиме ојачати друштвену укљученост угрожених група.

Пројекат спроводи Делегација Европске уније у Републици Србији (www.europa.rs) у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања (www.minrzs.gov.rs).

Више о пројекту можете сазнати на www.socijalnainkluzija.rs

Дрина Инфо

Ja imam sanprojekatsnezorna sobaБајина БаштаЈа имам санпројекатсензорна соба
Comments (0)
Add Comment