Поникве још у магли

Шта се то збуњујуће догађа око оспособљавања аеродрома Поникве за редован авио-саобраћај? То питање намеће се после онога што се ове јесени догађа с аеродромом Поникве. Овде су, подсећамо, радови стали после пролетошњег завршетка аеродромске зграде и предизборне посете аеродрому премијера Александра Вучића, а представници града Ужица истичу да је потребно најмање 2,5 милиона евра да авио-саобраћај на Пониквама оживи, те да у томе помоћ очекују од државе.

Потписници протокола о Пониквама у Београду (Фото СО Чајетина)

Држава се, међутим, не оглашава, док је ужички градски буџет тесан и за основне потребе. У причи се појављује и наводна понуда могућег инвеститора из Саудијске Арабије.

С овом неизвесношћу, ипак, нису хтели да се помире у општини Чајетина, чијем би туристичком узлету летови са Поникава много значили. Најпре су у октобру организовали регионалну конференцију о значају и оживљавању овог аеродрома – на којој град Ужице није учествовао – а минулог викенда, опет на иницијативу Чајетине и опет без Ужица, у Медија центру у Београду потписан је протокол четири општине Златиборског округа о „сарадњи на активностима стављања аеродрома Поникве у функцију за комерцијалне летове”. На овај протокол потписе су ставили председник општине Чајетина Милан Стаматовић, председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић, председник Скупштине општине Прибој Борис Мрдовић, секретар СО Сјеница Амел Папић, председник УО Туристичке организације регије Западна Србија Арсен Ђурић и председник Удружења туристичке привреде Златибора Војислав Јанић.

Из списка потписника уочљиво је да ту, осим града Ужица које газдује Пониквама, из овог округа нема ни Бајине Баште, Пожеге, Пријепоља, Косјерића, Ариља… Оних локалних самоуправа у којима је СНС на власти. А општине потписнице, изузев Прибоја, не воде напредњаци.

Упитан од једне локалне телевизије зашто град Ужице није присуствовао ни регионалној конференцији ни потписивању протокола, градоначелник Тихомир Петковић изјавио је:

– Још приликом организовања конференције рекао сам да сматрам да је то била једна врста личне промоције Стаматовића, а он сада наставља у том правцу. Ми смо општини Чајетина упутили писмо у којем стављамо до знања да град Ужице нема ништа против учешћа те локалне самоуправе и других у оспособљавању аеродрома, с тим што ово није моменат за тако нешто, првенствено због обавеза које град Ужице има према Влади Србије. А евентуалне приче о регионалном карактеру ЈП „Аеродром Поникве” треба да усмеримо и водимо преко начелника Златиборског округа, који је то и започео пре седам-осам месеци.

У овом замешатељству питали смо и Сашу Савића, директора ЈП „Аеродром Поникве”, постоји ли могућност да то аеродромско предузеће од градског ужичког прерасте у регионално: – На локалним самоуправама и држави је да се договоре како ће убудуће функционисати ово јавно предузеће. У свему је најбитније да аеродром што пре проради – кратко је одговорио Савић.

Извор: Политика

аеродромПониквеУжицеЧајетина
Comments (0)
Add Comment