ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА: Држава није обезбедила службену употребу ћирилице

Заштитник грађана упозорио је, поводом Међународног дана матерњег језика, да Србија ни девет година након доношења Устава није обезбедила службену употребу ћириличног писма, али ни све уџбенике на језицима и писмима националних мањина.

Институција Заштитника грађана је у саопштењу оценила да брига о очувању језика захтева да држава без одлагања креира језичку политику која ће уз гаранције и заштиту употребе великог броја мањинских језика у образовању, информисању и култури, „као цивилизацијску обавезу сагледати и очување српског језика и ћириличког писма“.

„Иако обавезна да брине о матерњим језицима свих својих грађана, ни девет година након доношења Устава, Србија није обезбедила службену употребу ћириличког писма, с образложењем да информациони системи подржавају самопотребу латиничног писма“, пише у саопштењу.

Додаје се да је заштитник грађана упутио 2015. године препоруке како би се отклонили пропусти и прецизно уредио положај, начин увођења и организовања двојезичне наставе на српском и језику националне мањине, као једног од модела образовања припадника националних мањина.

„Забрињава чињеница да припадници националних мањина по завршетку школовања често немају функционално знање српског језика и самим тим једнаке шансе у даљем образовању и приликом запошљавања, што доводи и до поваћења етничке дистанце, на штету развоја грађанског друштва“, навела је та институција.

Заштитник је надлежним органима упутио и препоруке да у најкраћем року отклоне недостатке на које су грађани указали, који се односе на чињеницу да оперативни системи поједних државних органа онемогућавају остваривање права на избор и употребу личног имена у управним актима и службеним евиденцијама.

државазаштитник грађанаСаша Јанковићслужбена употреба ћирилицесрпско писмоЋирилицаУстав Републике Србије
Comments (0)
Add Comment