Богојављенско пливање за Часни крст на језеру Перућац

Црквена општина Бајина Башта и Спортско-туристички центар „Бајина Башта“ и ове године организују „Богојављенско пливање за Часни крст“. Ово је традиционална манифестација код Срба, која се организује сваке године 19. јануара, на празник Богојављење. Као и прошле године пливање ће се одржати на језеру Перућац са почетком у 12 часова.

Прошлогодишње пливање за Часни крст на језеру Перућац Фото: Дрина Инфо

Богојављење је празник којим се прославља догађај који се десио непосредно након што је Св. Јован Претеча крстио Исуса Христа у реци Јордану. Док је Исус излазио из воде, угледао је Св. Јован како се отворише небеса, и Свети Дух у облику голубице сиђе на Исуса Христа, и са неба се чу глас: „Ово је син мој љубазни, који је по мојој вољи!“ .Овај тренутак представља објављивање Богочовека и јавно увођење Исуса Христа у спаситељску дужност.

Победник пливања за Часни крст добија златник, пехар и медаљу а сви учесници ће добити медаље, мајице и друге пригодне поклоне. Најмлађи и најстарији учесници у пливању ће као награду за учешће добити сат. Дародавац златника и сатова је Златара М из Бајине Баште.

Пријављивање за учествовање у Пливању за Часни крст трајаће до четвртка, 18. јануара, до 18 часова. Пријављивање се врши у Туристичком информативном центру у Бајиној Башти а радно време Инфо центра је од 9 до 21 час. Могу се пријавити само лица старија од 18 година. За све пријављене је обезбеђен обавезан лекарски преглед у Дому здравља као и превоз учесника до језера Перућац и назад по завршетку манифестације. За све посетиоце манифестације је обезбеђено кувано вино. – кажу у Служби за туризам С.Т.Ц. „Бајина Башта“.

Дрина Инфо

Бајина БаштаБогојављенско пливање за Часни крстПодриње
Comments (0)
Add Comment