Шешељ пише књигу о Сребреници у којој доказује да није било геноцида

Лидер Српске радикалне странке /СРС/ Војислав Шешељ изјавио је Срни да пише књигу о Сребреници, у којој ће на више од хиљаду страница доказати да се тамо није догодио геноцид.

„Ја кажем да оно што се догодило у Сребреници никако не може бити геноцид из више разлога. Скупио сам огромну литературу, имам огромне изворе, а биће ту и много цитата. То ће бити једна студија на више од хиљаду страна“, истакао је Шешељ.

Он је додао да је био планирао да ту књигу заврши до септембра прошле године, али да због политичких обавеза није стигао, тако да се нада да ће је завршити до септембра ове године.

Извор: Вечерње Новости Фото: Није наведено у извору

На питање да ли очекује нападе, с обзиром да ће тврдити да се „геноцид“ у Сребреници није догодио, Шешељ је рекао да га није брига за нападе.

Он је рекао да су лудости измене Кривичног закона, које ће значити кажњавање сваког ко негира наводни геноцид у Сребреници, и да сваког Србина који гласа за такав закон „треба стрељати“.

„Кривично дело стрељања ратних заробљеника у Сребреници је било. Стрељано је око хиљаду заробљеника, ја не знам тачан број. Стрељани су само војно способни мушкарци. Није стрељана ниједна жена, дете, болесник или рањеник. Догодио се ратни злочин. Ратни злочин је тежак злочин и мора за њега да се одговара, али геноцида није било“, истакао је Шешељ.

Да је био геноцид, додао је он, онда би били убијени и жене и деца, убијало би се све редом, јер геноцид је потпуно материјално уништење једне етничке, националне или верске групе, али у Сребреници нико није имао намеру да уништи групу као такву.

Он је напоменуо да пише цели циклус књига о пресудама Хашког трибунала под насловом „Српски народ и нови светски поредак“, те да је већ седам књига објавио на ту тему, међу којима је прва била „Кршење процесног права Слободана Милошевића у хашком суђењу“.

Шешељ је рекао да је у књизи о Сребреници прво обрадио кључне пресуде које се тичу Сребренице, као што су пресуда групи официра на челу са бившим генералом Војске Републике Српске /ВРС/ Здравком Толимиром и бившим начелник безбедности Дринског корпуса ВРС Вујадином Поповићем.

„Обрадио сам и пресуду Међународног суда правде, показао да је она нелегална, да је противправна, да је заснована на противправним пресудама Хашког трибунала“, рекао је Шешељ.

Он је напоменуо да су /бивши командат Братуначке бригаде ВРС/ Видоје Благојевић и пре њега генерал ВРС Радослав Крстић осуђени за помагање геноцида, а то кривично дело уопште није предвиђено Конвенцијом о геноциду.

У оквиру геноцида, каже Шешељ, може се гонити само за оно што је тачно прописала Конвенција о геноциду из 1948. године, а ту није наведено помагање, него саучесништво у геноциду.

Појашњавајући разлику, Шешељ је напоменуо да се код свих кривичних дела геноцида тражи „dolus specialis“, односно „специјална намера“ да се баш изврши геноцид, а они признају у пресуди да ни Крстић, ни Благојевић нису имали ту геноцидну намеру.

„Ако нису имали геноцидну намеру, онда не могу ни помагати у геноциду. То се десило и са групом официра у којој је Драго Николић, који је осуђен за помагање“, истакао је Шешељ.

Шешељ је рекао да улога страног западног фактора у догађајима у Сребреници није довољно истражена.

„Нажалост, ја немам могућности да је довољно истражим. Али цитирам неколико значајних аутора, странаца, који су писали о томе, и који су, такође, рекли да тамо није било геноцида“, истакао је Шешељ за Срну.

Он је додао да у књизи о Сребреници помиње и то што је бивши амерички председник Бил Клинтон организовао са Алијом Изетбеговићем да се изазове смрт хиљада муслимана како би то био повод за НАТО бомбардовање, као и да је темељно обрадио књигу Ибрана Мустафића о Сребреници.

Извор: СРНА

Војислав ШешељгеноцидкњигаСребреницастудија
Comments (0)
Add Comment