Са Златибора награда стигла у Подриње: „ЧОВУ“ НАГРАДИЛИ ЕНТНОМУЗИКОЛОЗИ

На недавном Сабору изворне песме “Без извора нема воде“, одржаном у златиборској месној заједници Рожанство, стручни жири састављен од етномузиколога на челу са професором Димитријем Големовићем из Београда награду за најлепши и најбољи водећи глас изворних музичких група, које певају на бас, доделио је Андрији Милисављевићу „Чови“, члану „Сложне браће“ из Рогачице. Група се представила песмом „Болна лежи Анђелија млада“ у којој је „Чово“ био бриљантан као вокал.

Андрија Милисављевић Чово Фото: Дрина Инфо

– Радује ме награда јер је стигла од врхунских српских етномузиколога. Велику заслугу за то има група „Сложна браћа“ која је свој део песме такође отпевала одлично. Волим да певам старе изворне песме као што су „Три девојке збор збориле“, „Стани Дрино“, Расте трава,расте шљива плава“, „Благо мени и теби девојко“, “Синоћ прођох сокаком кроз село“… У нашем репертоару су омиљене и две новокомпоноване завичајне песме „Подриње“ и „Од Својдруга лепшег села нема“. Оне су мало аранжмански модерније, али имају јак ослонац на изворност. Представили смо их на Фестивалу „Подрињски звуци“ у Бајиној Башти и обе су нашле место на нашим првим студијским снимцима. Уз то, имамо више трајних снимака у фонотеци Радио Беоеграда са песмама певаним на бис и из вика – каже Андрија Милисављевић „Чово“.

У Групи „Сложна браћа“ „Чово“ је пуних девет година. У музичке воде кренуо је далеке 1979. године када се нашао као бубњар и певач у новооснованом трубачком оркестру Јакова Веизовића из родног села Љештанско. Пут га је даље водио до оркестара Милије Милића, Видоја Филиповића, Радојка Витезовића, Миладина Јовановића, Радише Витезовића, Боривоја Новаковића, последњих година је у оркестру Боже Милутиновића из Дрежника. Пет пута је био учесник финалног дела такмичења трубачких оркестара у Гучи. На сабору на Златибору оркестар Боривоја Новаковића, у коме је био и „Чово“ једном је освојио је прво место. Осим на бас, “Чово „ зна лепо да запева и песму из вика, певање у двоје. Начешће то чини са колегом из групе Момиром Радојевићем.

– Захваљујући песми, обишао сам многа места широм бивше Југославије, упознао доста људи, са неким сам и данас пријатељ. Недавно гостовање наше групе у Кучеву на тамошњој смотри народног стваралаштва посебно ми се допало. Све сам то стигао уз дугогодишњи рад у Фабрици „Слобода“ из Бајине Баште. Кад је фабрика пропала, имао сам више времена за песму и то сам обилато користио. Припремамо издавање првог ЦД-а, групе“Сложна браћа“. Хоћемо да оставио траг за млађе генерације да знају како се и о чему певало у наше време у Подрињу – истиче Андрија Милисављевић.

Дрина Инфо

ЗлатибормузикаПодрињеРогачица
Comments (0)
Add Comment