Реализована едукација „Мапирање најискљученије деце са сметњама у развоју у Бајиној Башти“

У оквиру пројекта „Ја имам сан“ Бајина Башта, који се спроводи уз финансијску подршку Европске уније, 8. октобра 2016. године у просторијама Црвеног крста Бајина Башта реализован је први од четири модула тренинга за стручно особље које ће бити ангажовано у дневном боравку за рад са децом са сметњама у развоју и остала заинтересована стручна лица из Златиборског округа.

Едукацију на тему Излазак ка кориснику и мапирање ресурса у локалној заједници и најискљученије деце организовало је Удружење „Снага пријатељства“ – Amity, у складу са акредитованим Програмом основне обуке за израду плана мапирања и изласка на терен у циљу идентификације најискљученије деце са сметњама у развоју. Тренинг за 13 стручних лица из области социјалне/здравствене заштите и образовања реализовале су мр Надежда Сатарић, социјална радница и Невенка Богдановић, психолошкиња. Осим анализе правног оквира и тренутног бројног стања особа са сметњама у развоју, обука је обухватила и основне механизме идентификације деце са сметњама у развоју која нису укључена у систем заштите, вештине комуникације с децом ометеном у развоју и члановима њихових породица, технике умрежавања кључних стејкхолдера битних за поменуту област, као и примере добре праксе из земље и иностранства.

Активним учешћем у теоријском и практичном делу обуке, учесници тренинга су показали спремност и мотивацију да унапреде постојећа знања из поменуте области и стекну нове вештине у циљу побољшања квалитета живота деце ометене у развоју.

Поменуте активности се спроводе у оквиру пројекта „Ја имам сан…“, чија је сврха подршка социјалној инклузији рањивих група на територији општине Бајина Башта. Пројекат финансира Европска унија, а реализује општина Бајина Башта у сарадњи са Центром за социјални рад и Удружењем деце са сметњама у развоју и њихових родитеља.

Пројекат “Европска подршка инклузивном друштву”, који Европска унија финансира са 5,4 милиона евра, има за циљ да обезбеди већу друштвену укљученост угрожених група у Србији као што су старија лица, деца, припадници мањина укључујући Роме и Ромкиње и други. ЕУ је кроз пројекат бесповратно доделила 4,3 милиона евра у виду 28 грантова, који ће се реализовати у 36 градова и општина у Србији до краја 2017. Пројекти, које спроводе републичке и покрајинске институције социјалне заштите, општине и градови, центри за социјални рад, удружења грађана, фондације, образовне установе и јавна предузећа, ће повећати обим и квалитет услуга на локалу у области социјалне и здравствене заштите, становања, образовања и запошљавања и тиме ојачати друштвену укљученост угрожених група.

Пројекат спроводи Делегација Европске уније у Републици Србији (www.europa.rs) у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања (www.minrzs.gov.rs).

Више о пројекту можете сазнати на www.socijalnainkluzija.rs

EUI have a dreamJa imam sansocijalna inkluzijaБајина БаштаЕУЈа имам санпројекатсоцијална инклузија
Comments (0)
Add Comment