Посетите бајинобаштанске хидроелектране у оквиру Тесла Дана 2016

Велики овогодишњи јубилеј – 160 година од рођења Николе Тесле – биће обележен у Србији једномесечном манифестацијом Тесла дани 2016. У оквиру обележавања овог великог јубилеја имате прилику па посетите три хидроелектране у Бајиној Башти.

Кластер путева културе је припремио за месец јул бројне занимљиве изложбе, експерименте, предавања, необичне туре и обиласке, као и разна друга дешавања инспирисана Николом Теслом и његовим животом, али и Ђорђем Станојевићем, временом електрификације и индустријализације Србије. Широм Србије посебно ће бити прослављен Теслин рођендан -10. јул.

Манифестација Тесла дани део је руте Путевима Тесле кроз Србију, која обухвата Музеј Николе Тесле, Београд из угла Николе Тесле – све оно што је Тесла видео и обишао када је 1892. године посетио Београд, Неготин као родни град Ђорђа Станојевића, и 10 малих старих хидроелектрана Електропривреде Србије, које су прави мали живи музеји, а настале су махом захваљујући великом пријатељству и сарадњи Тесле и Станојевића. Једна од ових десет мини хидроелктрана је и МХЕ „Врело“ на истоименој речици у Перућцу у Бајиној Башти.

Спортско туристички центар „Бајина Башта“ од самог почетка обележавања Тесла Дана учествује у овој манифестацији а Бајина Башта ће и ове године обележити датум рођења највећег српског научника. У сарадњи са Дринско-Лимским Хидроелектранама свим заинтересованима је омогућена посета мини хидроелектрани „Врело“, ХЕ „Бајина Башта“ и РХЕ „Бајина Башта“ . Обилазак хидроелектрана воде стручна лица из Дринско-лимских хидроелектрана тако да ће посетиоци бити у прилици да сазнају доста тога о историјату, производном процесу и садашњем стању ових хидроелектрана.

Посета хидроелектранама је бесплатна и организује се у понедељак  11. јула од 11 часова. Заинтересовани за посету је потребно да се пријаве у Туристички инфо центар Бајина Башта до петка 8. јула. Обезбеђен је превоз за све учеснике обиласка а аутобуси за Перућац крећу у 11 часова испред ТИЦ Бајина Башта. За више информација можете посетити ТИЦ Бајина Башта или их контактирати на 031/866-903.

Обилазак ХЕ „Бајина Башта“ током Тесла Дана прошле године

Покровитељи Тесла дана су Министарство трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије, Електропривреда Србије и Тризма, а пријатељи пројекта Град Београд, Општина Неготин, Историјски архив Неготин, Народни музеј Крагујевац, Универитетска библиотека „Никола Тесла“ из Ниша, Српска академија наука и уметности, Спортско туристички центар „Бајина Башта“, Народни музеј Лесковца и Удружење Теслин торањ из Лесковца, Народни музеј Ужице, Пупинов завичајни комплекс у Идвору и бројни други. Више информација о Тесла Данима 2016 можете погледати овде.

Дрина Инфо

HE Bajina Bastamini hidroelektrana VreloRHE Bajina BastaTesla Dani 2016Tesla WaysБајина Баштамини хидроелектрана ВрелоПерућацРХЕ Бајина БаштаСпортско туристички центар Бајина БаштаТесла ДанТесла Дани 2016Туристички информативни центар Бајина БаштаХЕ Бајина Башта
Comments (0)
Add Comment