„Покрет за децу ТРИ ПЛУС“ за повластице породицама са више деце

Удружење „Покрет за децу ТРИ ПЛУС“ организовало је трибину на којој се говорило о борби против беле куге, највећој опасности која прети Србији. Статистички подаци су веома забрињавајући јер сваке године на основу природног прираштаја у Србији нестане један град величине Неготина. Сваке године је 38 000 гробова више него колевки. Ако се такав тренд рађања настави Срби ће бити мањина у својој земљи у року од 50 година.

Фото: Покрет за децу ТРИ ПЛУС

Имамо велику обавезу према прецима који су се жртвовали, крварили, гинули како би ми данас живели у земљи која се зове Србија и где су Срби већина. Са друге стране имамо велику одговорност према нашим потомцима да им обезбедимо да у будућности живе у земљи која ће се такође звати Србија и где ће они бити већина. Не морамо да гинемо да би им то омогућили. Довољно је да рађамо“ – рекао је Владица Гавриловић, један од оснивача Покрета.

Учесници на трибини су били Мила Алечковић,психолог (ћерка наше познате књижевнице Мире Алечковић), Џон Боснић, новинар (човек који се прославио бранећи светског првака у шаху Бобија Фишера у Јапану од америчке владе), мр Биљана Спасић, демограф (борац против беле куге која је за своје активности добила орден од Патријарха Павла), Милана Бодрожић, дипломирани правник и мајка троје деце.

Далиборка Несторовић,такође оснивач Покрета представила је пројекте који могу донети резултате и бити подстицај у рађању.

„Финансијска накнада за рађање је веома битна и зато Покрет за децу ТРИ ПЛУС предлаже формирање одрживог демографског фонда из којег би се исплаћивале месечне накнаде за мајке са троје деце до пунолетства трећег детета, као и обезбеђивање пензија за мајке које имају четворо и више деце“ истакла је Далиборка Несторовић.

Покрет за децу ТРИ ПЛУС својим истрживањем дошао је до података да 50 процената породица са троје и више деце у Србији се налази на ивици сиромаштва, па су представљени пројекти који би омогућили олакшице таквим породицама. Пројекат “Паркинг 3+“ се заснива на идеји обележавања паркинг места које би породице са троје и више деце могле користити потпуно бесплато. “Картица 3+“ је картица која се издаје свим породицама са троје и више деце и омогућава попусте приликом куповине и плаћања у малопродајним објектима.

Сања Спасојевић, помоћник министра здравља у влади западне Аустралије је у свом говору истакла значај реализације пројекта “Српска дечја кућа 3+“ који је презентован на трибини. Пројекат “Српска дечја кућа 3+“ је намењен деци српског порекла у дијаспори која би била едуковану по програму српског предшколског система.

Трибину је подржао Његова Светост Патријах српски господин Иринеј чије писмо је прочитано на трибини, а у његово име присутан је био високопречасни протојереј-ставрофор Бранко Митровић.

Такође, прочитано је и писмо подршке Престолонаследника Александра.

 Покрет за децу ТРИ ПЛУС

бела кугаБеоградИма да нас иманаталитетПокрет за децу ТРИ ПЛУСтрибина
Comments (1)
Add Comment
  • Radomir Savic

    U svakom slucaju podrska za ovo udruzenje.Za pocetak resiti pitanje 1+ kad roditelji ne rade a izvrsioci izbacuju porodicu na ulicu,ne mislite valjda da ce neko radjati decu da budu jeftina radna snaga novokomponovanim bogatasima,ne biva to.