МОТОРИМА ПРЕСКАЧУ ЛИТИЦЕ, СТЕНЕ И ПОТОКЕ ТАРЕ: Велики шампион учествује у најтежој трци

Новозеланђанин Крис Бирч, ендуро звезда и возач под чијим су точковима остале највеће хард ендуро трке на свету, биће учесник Xross Challenge Tara 2016  која ће бити одржана од 10. до 12. јуна

Фото: Предраг Вучковић

Треће по реду најмасовније хард ендуро такмичење у Србији, Xross трка биће одржана од 10. до 12. јуна на Тари. Ова трка је јединствена у свету због тога што окупља све врсте ендуро и хард ендуро мотора, а због великог интересовања ове године трајаће три дана и биће подељена на Xross Challenge  – за ендуро и хард ендуро возаче и Xross Trophy – за возаче дуал-спорт мотора.

Фото: Предраг Вучковић

О интересовању за овај догађај најбоље говори податак да се до сада пријавило 172 такмичара из 10 земаља, а међу њима је и Новозеланђанин Крис Бирч ендуро звезда и возач под чијим су точковима остале највеће хард ендуро трке на свету.

Поред њега ту су још Бен Хемингвеј, Филип Бертл, Миха Шпиндлер и други.

Фото: Предраг Вучковић

Првог дана такмичења, пред возачима ће бити полигон са препрекама, док их другог и трећег дана очекују трасе од 90 километара, односо 40 километара, које су пуне препрека као што су стеновити предели, потоци, вертикалне узбрдице и литице који ће их озбиљно намучити и тестирати њихову способности и издржљивост на два точка.

Иако је идеја о Xross такмичењу настала још давне 2007. године, прва Xross трка организована је тек 2014. године на највећој српској планини Копаонику, где је током два дана своје способности тестирало 150 возача мотора из земље и иностранства.

Фото: Предраг Вучковић

Након тако великог одазива било је јасно да је хард ендуро ушао у Србију на велика врата и да ће Xross трка имати будућност. Већ наредне, 2015. године ова трка пресељена је на Тару, најлепшу, али и рељефно најсуровију српску планину.

Током дводневне манифестације на Калуђерским барама своју издржљивост тестирало је 200 такмичара из целог света. Велики одазив возача учинио је Xross не само најтежом, већ и најмасовнијом мото трком у нашој земљи, која ће ове године поново померити границе.

Фото: Предраг Вучковић

Хард ендуро је релативно нов екстремни спорт у коме се возачи двоточкаша такмиче на off-road  теренима у природи. Име спорта довољно говори о томе колико је суров, па се неретко дешава да такмичари помажу једни другима у току саме трке или им пак помаже публика. Више информација о самој трци можете пронаћи на сајту www.xross-team.com.

Дрина Инфо

Red BullXross Challenge Tara 2016адреналинБајина Башта ендуро тркеКрис БирчСрбијаТарахард ендуро
Comments (0)
Add Comment