ЗЛАТИБОР: Монтажа гондоле почиње у марту

На Златибор пристиже опрема за панорамску гондолу која ће девет километара дугом трасом, преко језера Рибница, повезати Златибор и комплекс Торник.

Рачунајући транспорт допремљен минулог викенда, француска компанија „Помагалски”, од које је општина Чајетина купила ову конструкцију, за последњих пар недеља испоручила је на Златибор 40 шлепера, углавном са деловима за носеће стубове и међустаницу.

Бојана Божанић, директорка новооснованог јавног предузећа „Голд гондола Златибор”, каже да је за пренос тог гломазног товара потребно око 100 камиона, и да је уговором са Французима прецизирано да последњи конвој са компонентама стигне у мају.

– До тада ће радови на монтирању увелико почети. Већ у марту кренуће посао на довођењу струје на међустаницу крај језера Рибница, где ће се налазити и главни погон. У то време почеће и инсталирање носећих стубова на терену где су решени имовинско-правни односи – прича за „Блиц” Бојана Божанић.

Од падине Обудојевица, тик уз златиборску пијацу, гондола ће готово праволинијски ићи до леве обале хидроакумулације Рибница, одакле креће успон на највиши врх- Торник, коту на 1.496 метара. Шест метара у секунди кретаће се 55 затворених кабина, свака капацитета 10 места. Главна кочница подухвату, који Чајетина комплетно финансира из свог бужета са преко 13 милиона евра, јесте земљиште на првој половини трасе гондоле.

– То су парцеле које је држава прошле године пренела у власништво ПК „Златибор”, али је на нашу интервенцију акт поништен. Случај је сада на управном спору; чекамо да буде решен у нашу корист и да се земљиште, неопходно пројекту, додели општини – каже Божанићева.
Гондола би прве туристе требало да превезе у августу – под условом да држава што пре ово земљиште додели на коришћење Чајетини.

Систематизацијом радних места, коју је пре неколико дана усвојила општина Чајетина, ЈП „Голд гондола Златибор” имаће 10 радника. Ипак, пријема запослених неће бити, већ ће радна снага бити обезбеђена прерасподелом кадра из Општинске управе и јавних предузећа и установа.

Извор: Блиц

Бојана БожанићгондолаЗкатибормонтажа
Comments (0)
Add Comment