ЗА КРСТ ЧАСНИ: Најхрабрији данас пливају поред Дрине

Бог се јави, Ваистину се јави!

Српска православна црква и верници данас прослављају велики хришћански празник Богојављење.  Богојављење је један од петнаест највећих хришћанских празника, који представља објављивање Богочовека и увођење Христа у месијанску мисију. Тога дана се, после крштења Исуса Христа у реци Јордан, које је обавио Јован Крститељ, Свети Дух у виду голуба спустио на раме Исусово и зачуо се глас Бога Оца с Неба. Тако се Бог јавио у три личности: Бог Отац је говорио са неба, Бог Син се крстио у Јордану а Бог Дух Свети је сишао са неба у виду голуба над Христом.

Богојављење се обележава 19. јануара и то је фиксни празник, односно не мења се из године у годину. Тога дана се завршавају такозвани некрштени дани, када се не врши обред крштења, јер ни Исус Христос није био крштен. На Крстовдан, уочи Богојављења, као и на сам празник, после литургије, врши се велико освећење воде у храму. Та вода се узима и носи кући. Чува се као чудотворна света драгоценост. Верује се да ако се том водом пошкропи кућа ради освећења, то ће је заштити од демона и осталих нечистих сила. Пије се током целе године ради исцељења и заштите од свих болести, очишћења од злих страсти и ради опроштаја грехова, очишћења душе и тела.

Верници се, на Богојављење, поздрављају речима „Христос се јави“ а отпоздрављају са „Ваистину се јави“. Од Божића до Богојављења се не пости, али се дан уочи Богојављења, на Крстовдан, пости ма који дан био.

Срби Богојављење обележавају и традиционалним пливањем за Часни крст које се дешава у великом броју места у Србији, Републици Српској и Црној Гори.  За разлику од прошле године учесници који пливају биће на температури нижој од нула степени. У Бајиној Башти је тренутно температура – 7 степени а једанаест храбрих момака се пријавило за пливање. Коначан број пливача знаће се после извршеног лекарског прегледа а пливање ће се одвијати од 12 часова на излетишту Рача поред реке Дрине.

Дрина Инфо портал

Бајина БаштаБогојављенско пливање за Часни крстБогојављењеДринаизлетиште Рачакрштење Исуса Христарека ЈорданСвети ДухСвети Јован
Comments (0)
Add Comment