ДОДИК: Српска јесте мала Република, али су Срби велики народ

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је на Свечаној академији у Бањалуци поводом обeлежавања Дана Републике да Српска јесте мала Република, али да су Срби велики народ.

Фото: СРНА

Додик је рекао да је и обележавање Дана Републике доказ да ништа није немогуће ако то један народ жели, не угрожавајући било кога другог.

„Двадесет и пет година великих, наших, јединствених. Година поновног страдања, уздизања, успеха, поноса. Ово је 25. годишњица коју многи нису желели, али коју смо желели ми и која нам се ево и догодила“, нагласио је Додик.

Он је рекао да је пре 25 година основана Српска као република која је за Србе била слобода, државно-правни оквир и воља народа који је у свежем памћењу носио страдања из Првог и Другог светског рата.

„Ране из тих страшних ратова нису ни зацелиле када се наш народ, мимо своје воље, нашао пред страшним искушењем да му се историја понови. Српска је настала на српским згариштима, од Јасеновца до Пребиловаца. Настала је у миру, бранила се у рату који јој је наметнут. Бранила и одбранила“, рекао је Додик.

Он је навео да се Српска градила пожртвованошћу народа и бораца. „Зато је наш дуг борцима и стадалим цивилима немјерљив и увек изнова га треба показивати.
Одговорни смо да успомену на њих чувамо и васпитамо младе да се према српској држави, нацији и вери односе с љубављу“, рекао је Додик.

Он је навео да Срби данас не славе само Дан Републике Српске, већ одлуку да ће живети као слободни људи, поштујући жртву коју су за њихову слободу поднели најбољи синови тог народа.

„Данас славимо херојство и жртву знаних и незнаних хероја свих претходних ратова. Данас славимо наш начин живота – наш језик, културу и крсну славу. Окупљамо се, саборујемо и показујемо целом свету да смо јединствени. Понос и јединство су наше кључне речи. Пре 25 година и данас остварили су се на Крсну славу посвећену архиђакону првомученику Стефану“, рекао је Додик.

Председник Српске је истакао да се Српска родила три дана од рађања Христа, због чега можда некима и смета Дан Републике, „али би били мали да смо пристали да нам тај празник није празник“.

„Зато смо велики да стојимо овде и поносно кажемо да славимо дан када смо ми одлучили да направимо Српску, направимо државу, ово прослављамо и да нам то нико не може укинути и забранити“, поручио је Додик.

Он је рекао да Дан Републике свједочи опредијељеност Српске да наставља да обиљежава тај дан и гласно и јасно, те демантује све злонамерне сумње и неистине везано за овај, најзначајнији датум у историји Српске.

„Ово није наш инат. Ово је наша историја“, рекао је Додик.

Он је подсетио да је Дан Републике Српске установљен 9. јануара 1992. године њеним оснивањем, као и да Српска ни тадашњом одлуком скупштине српских посланика није основана из ината.

„Те 1992. године основана је из потребе нашег народа да живи слободно, у слободи и да има своју државу. И да ту државу у времену сањамо да припојимо и постанемо јединствени дио са матицом Србијом“, рекао је Додик.

Он је рекао да су Српској у последњих 25 година бранили да сања и да каже шта сања.

„Они као то нису знали, а ми смо и нама и њима упорно доказивали да се тај сан упорно обнавља и да ће једном бити остварен. И ту се ништа није променило за претходних 25 година. Они нама забрањују да сањамо, живимо, имамо републику а ми њима кажемо живимо, сањамо и бићемо то што хоћемо. И данас славимо ову Републику да покажемо и себи и свим другима да смо слободни људи, који својом вољом обележавају најважније датуме из наше историје јер ко то не чини као да није ни постојао. За наш народ у Републици Српској нема важнијег датума од 9. јануара“, рекао је Додик.

Председник Српске је рекао да је референдум о Дану Републике, спроведен у септембру прошле године, оверио и оснажио поменути датум и пред садашњим и будућим генерацијама.

„Грађани Српске су слободно на најдемократскији начин казали да ће Дан Републике славити на дан када је и основана, 9. јануара. Ево дана и догађаја када су многи добили недвосмислен одговор. Нашим окупљањем и манифестацијама и опредељењем смо несумњиво показали да је одговор јасан. Ми смо га знали и онда и сада, јер то смо рекли на референдуму одлучно као и 1992. када смо формирали нашу републику“, рекао је Додик.

Он је истакао да воља народа обавезује Српску више од воље и ставова разних светских мешетара који су своје биографије попуњавали покушајем да укину елементарна људска, политичка и колективна права.

„Неки од њих су у међувремену и отишли одавде, неки се пакују. Ми смо остали овде и остаћемо да будемо ту. За разлику од њих који су овде имали политичке мандате, ми драги грађани Српске имамо животне и они су везани за оно коме припадамо, а припадамо поносном српском народу“, рекао је Додик.

Он је нагласио да је данашњи дан доказ да ништа није немогуће ако то један народ жели, не угрожавајући било кога другог.

Цитирајући једног угледног српског историчара да „Добра политика може једном народу да очува и живот и част, а лоша га доведе до тога да бира између живота и части, а она најгора лиши га и једног и другог“, Додик је оценио да су његови сарадници и он сачували и живот и част.

„Тако ће и остати. Желим да Република Српска буде вечна на добробит српског народа и свих грађана који у њој живе“, поручио је председник Српске.

Извор: Срна
9. јануарДан Републике СрпскеМилорад ДодикРепублика СрпскаСрби
Comments (0)
Add Comment