ДАНИ РАЧЕ: Свечано отварање, изложба и позоришна представа

Данас у Бајиној Башти почињу 22. Духовне свечаности „Дани Раче украј Дрине и трајаће до недеље 16. октобра. За први дан превиђено је отварање изложбе посвећене светињама Косова и Метохије и извођење позоришне представе „Цар Лазар и кнегиња Милица“.

Вечерас од 19 часова у градској галерији је свечано отварање манифестације „Дани Раче украј Дрине“ а затим отварање изложбе Александра Радоша „Хармонија“ , светиње Косова и Метохије.

Александар Радош рођен је у Београду где и живи како сам каже од љубави, према породици, фотографији, музици и писаној речи. Ради у Архиву Србије као руководилац Центра за микрофилмовање. Учесник је на више колективних изложби а до сада је 28 пута самостално излагао.Члан је УЛУПУДС-а, Удружења професионалних фотографа и ФК “Арт натура Арт“. Сарадник и аутор је у многим пројектима, публикацијама, штампаним и музичким издањима

Од 20 часова у биоскопу у Бајиној Башти одиграће се позоришна представа „Цар Лазар и кнегиња Милица“.  Она је ауторски пројекат Дубовац Лазара који је настао на основу епске народне поезије.

Представа обухвата период рођења кнеза Лазара, боравак на двору цара Душана, Лазарево венчање са Милицом, као и период у ком је градио цркве и манастире широм земље. Затим припреме за битку, Косовски бој, као и догађаје након боја. Прича се завршава монашењем кнегиње Милице, која живот проводи у манастиру Љубостиња као преподобна мати Евгенија.

Дрина Инфо

Александар РадошБајина БаштаДани Раче украј Дринедуховне свечаностиизложбакултураманастир РачапозориштеправослављепредставарелигијаСветиње Косова и МетохијеуметностХармонија
Comments (0)
Add Comment