БАШТА ФЕСТ: Филмски и музички програм 2016

Oбјављена селекција трећег Башта фестивала.

Башта фест је интернационални фестивал кратког играног филма у Бајиној Башти, замишљен као годишња манифестација која се одржава сваког првог викенда у јулу и траје четири дана. Ове године, фестивал се одржава трећи пут, од 30. јуна до 3. јула, а чини га још један узбудљив одабир филмског, музичког и пратећег програма.

Башта фест је од изузетног значаја за децентрализацију културе, будући да је идеја од самог почетка била да се невероватна природа Бајине Баште и околине приближе култури и отвори за што већи број посетилаца, те да се све програмске целине одвијају на отвореном – пројекције у парку „Борићи“, а журке и концерти на обали реке Дрине. Приликом церемоније затварања, фестивал се сели на предивну обалу језера Перућац, а у оквиру ње се додељују награде за: најбољи филм у целини (Златна имагинација), најбољу режију (Златна индикација), најбољу мушку и женску улогу (Златна интерпретација), као и најбољи сценарио (Златна инспирација). Осим тога, Жири младих сачињен од средњошколаца из Бајине Баште додељује своју награду за најбољи филм. Уз подршку Cineplaneta, Башта фест ове године фест уводи нову, специјалну фестивалску награду! Наиме, ова награда додељиваће се за најбољу камеру, односно најуспешнијем директору фотографије у оквиру такмичарске селекције, а подразумева услугу изнајмљивања опреме за снимање следећег кратког филма у износу од 3000€.

Мапа фестивала

Овогодишњи селектори Башта феста су двојица младих перспективних српских редитеља, Огњен Главонић и Лука Бурсаћ, а они су одабрали укупно 24 филма који ће бити приказани у оквиру такмичарске селекције! Уз жанровску и стилску разноврсност, интернационалне филмове који су били у Кану, Ротердаму, Берлину и Венецији, чак половину селекције чине филмови из региона. Између осталих, „Бисерна обала“ прошлогодишњи победник Сарајево филм фестивала црногорског редитеља Душана Касалице, као и „Пикник“ хрватског редитеља Јурета Павловића који је добио Европску филмску награду за најбољи кратки филм. Такође, бајинобаштанска публика имаће прилику да погледа филмове младих српских редитеља и редитељки: Николе Здравковића, Милене Грујић, Страхиње Савића, Марине Узелац, Душана Зорића, Маше Шаровић и Филипа Мартиновића.

Филмски програм Башта Феста

У оквиру ревијалног дела филмског програма биће приказан дебитантски дугометражни филм који је, по мишљењу тима, обележио протеклу годину, а то је “Влажност” Николе Љуце. Овај изванредан филм је свој фестивалски живот отпочео у Берлину, а домаћу премијеру имао је на 44. ФЕСТ-у. На затварању публици ће се бити приказано и краткометражно остварење настало као резултат едукативне радионице “Укратко, кратки филм”, која је одржана почетком јуна са основнцима из Одреда извиђача “Бајина Башта”.

Музички програм фестивала

Такође, разноврстан музички програм, на обали реке Дрине чине VIS Limunada, Timbe (Bdat Dzutim), Stevie Whisper, Dj Fake Casual и други.

Више информација о фестивалу можете наћи на следећим интернет адресама:

www.bastafest.com
https://www.facebook.com/BastaFest?fref=ts
https://instagram.com/bastafest/
Текст: Ивана Петровић
Извор: mrezakreativnihljudi.com
Бајина БаштаБашта Фесткратки филмкултурауметностфилмски фестивал
Comments (0)
Add Comment