Aforizmi kao gorka istina

0 1.249

U sredu, 26. juna u 20.00 sati, u galeriji Ustanove „Kultura“, biće održana promocija nove knjige aforizama Predraga Pjevića „Nepoznati počinioci“

O knjizi govore: Obrad Dodić i autor Predrag Pjević.

U programu gostuju aforističari: dr Milan Živanović i Pavle Đurović.

Foto: O. Dodić
Foto: O. Dodić

Nova knjiga Pjevićevih aforizama pod jednostavnim, ali i provokativnim naslovom „Nepoznati počinioci“, kao i predhodne, izašla je u okviru biblioteke „Ježev aforizam“. Knjiga je nastala u ovom vremenu kada je u zemlji u kojoj živimo, nažalost, lako naći razloge za pisanje aforizama.

U takvoj zemlji, uostalom, „red Srba za bolji život se baš odužio“. Tema se prosto „sama namestila“. U predgovoru knjige Radivoje Bojičić kaže: „Ovim aforizmima je svoj doprinos dala i aktuelna vlast. U svoje, ali i u ime srpske satire, koristim priliku da zahvalim aktuelnom režimu što je Predragu Pjeviću, ne štedeći se, pomogao da sastavi već sedmu knjigu“. U „Nepoznatim počiniocima“, nastavlja dalje Bojičić, Srbije ima više nego u njenim granicama. Naravno, sve vrvi od političara, što je potpuno razumljivo, jer ovdašnji političari su junaci samo kada ih za svoje likove uzimaju satiričari.

Pjević je od ranije poznat čitaocima lista „BB glas“ po svojim britkim, počesto i oštrim aforizmima, koji su više puta zauzimali vidno mesto u rubrici „Razonoda“. Rođen je u Bajinoj Bašti 1935. godine, danas živi kao penzioner u Beogradu, a često posećuje i  svoj zavičaj. On je po činu pukovnik u penziji, a ranije je duže vreme radio kao načelnik Vojno – muzičke škole. Pisanjem aforizama se bavi još od mladih dana, a objavljivao je najviše u „Ježu“, „Humoru“, „“BB glasu“, listovima sa kojima i danas aktivno sarađuje. Po odlasku u penziju nastavio je aktivnije da se bavi pisanjem aforizama, pa je za nepunih jedanaest godina objavio sledeće knjige: „Bolje mallo sutra“, „Iz mog ugla“, „Alavi i kilavi“, „Moj kantar“, „Mi la si mi“, „Vlast o dršci“, evo sada i „Nepoznati počinioci“.

O. Dodić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena