Афоризми као горка истина

0 964

У среду, 26. јуна у 20.00 сати, у галерији Установе „Култура“, биће одржана промоција нове књиге афоризама Предрага Пјевића „Непознати починиоци“

О књизи говоре: Обрад Додић и аутор Предраг Пјевић.

У програму гостују афористичари: др Милан Живановић и Павле Ђуровић.

Фото: О. Додић
Фото: О. Додић

Нова књига Пјевићевих афоризама под једноставним, али и провокативним насловом „Непознати починиоци“, као и предходне, изашла је у оквиру библиотеке „Јежев афоризам“. Књига је настала у овом времену када је у земљи у којој живимо, нажалост, лако наћи разлоге за писање афоризама.

У таквој земљи, уосталом, „ред Срба за бољи живот се баш одужио“. Тема се просто „сама наместила“. У предговору књиге Радивоје Бојичић каже: „Овим афоризмима је свој допринос дала и актуелна власт. У своје, али и у име српске сатире, користим прилику да захвалим актуелном режиму што је Предрагу Пјевићу, не штедећи се, помогао да састави већ седму књигу“. У „Непознатим починиоцима“, наставља даље Бојичић, Србије има више него у њеним границама. Наравно, све врви од политичара, што је потпуно разумљиво, јер овдашњи политичари су јунаци само када их за своје ликове узимају сатиричари.

Пјевић је од раније познат читаоцима листа „ББ глас“ по својим бритким, почесто и оштрим афоризмима, који су више пута заузимали видно место у рубрици „Разонода“. Рођен је у Бајиној Башти 1935. године, данас живи као пензионер у Београду, а често посећује и  свој завичај. Он је по чину пуковник у пензији, а раније је дуже време радио као начелник Војно – музичке школе. Писањем афоризама се бави још од младих дана, а објављивао је највише у „Јежу“, „Хумору“, „“ББ гласу“, листовима са којима и данас активно сарађује. По одласку у пензију наставио је активније да се бави писањем афоризама, па је за непуних једанаест година објавио следеће књиге: „Боље малло сутра“, „Из мог угла“, „Алави и килави“, „Мој кантар“, „Ми ла си ми“, „Власт о дршци“, ево сада и „Непознати починиоци“.

О. Додић

 

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена